Koud in een handomdraai: zo koel je wijn in 10 minuten

wijn

Handig!

Ben je vergeten een fles wijn in de koelkast te leggen of heb je last minute een feestje of borrel gepland? Geen paniek, want je hebt slecht tien minuten nodig om een flesje wijn te koelen. Hoe je dat aanpakt, leggen we graag uit.

Ideale temperatuur

De temperatuur van wijn is ontzettend belangrijk. We snappen allemaal dat een glas lauwe wijn nergens naar smaakt, maar te koud is ook weer niet goed. Wanneer je een volle witte wijn te koud drinkt, proef je de rijkheid helemaal niet meer. En als je een rode wijn te warm schenkt, kan hij ontzettend zwaar smaken. Inderdaad, het is ontzettend lastig om de goede temperatuur te vinden. De ideale temperatuur verschilt dan ook per wijn.

Geur en smaak

De temperatuur van wijn heeft invloed op zowel de geur als de smaak. Wanneer je de juiste temperatuur hebt gevonden, zullen de aroma’s zoet en zuur zijn en is het alcoholpercentage in balans. Bij een te warme wijn kan de alcohol juist sterker naar voren komen en wanneer-ie te koud is, kan er juist een zure smaak overheersen.

Hoe lang moet je koelen?

Het verschilt dus per wijn hoe lang je hem moet koelen om de ideale temperatuur te bereiken. Om je een beetje op weg te helpen, delen we een lijstje die je als leidraad kunt gebruiken. Zo zien we dat zeer fruitige wijnen het langst in de koelkast moeten liggen, terwijl krachtige, volle varianten aan een kwartier genoeg hebben.

  • Frisse, zeer fruitige witte wijnen: 8-10 graden. Ongeveer 3 uur koelen.
  • Volle, aromatische witte wijnen: 10-12 graden. Dat is 1,5 tot 2 uur koelen of een half uurtje van tevoren uit de koelkast halen.
  • Fruitige rode wijnen: 14-16 graden. Een half uurtje koelen is al voldoende.
  • Krachtige, volle wijnen: 18 graden. Slechts een kwartiertje koelen.

Koelen in 10 minuten

Wanneer je het liefst een frisse witte wijn drinkt, en je hebt geen drie uur de tijd, is dit echt een lifehack. Het enige dat je nodig hebt is keukenpapier, water en een vriezer – dingen die de meeste mensen wel in huis hebben. Pak een groot stuk keukenpapier en maak dit nat onder de koude kraan. Wikkel de fles vervolgens in het natte papier en zorg ervoor dat alles bedekt is. Leg de fles 10-15 minuten in de vriezer en klaar is Kees! Je kunt nu een heerlijk koud wijntje inschenken. Proost!

Lees ook: Wauw! Op dit vakantiepark slaap je in een gebruikt wijnvat

Bron: Fem Fem | Beeld: Pexels 

Array