Zo kom je zowel koude als warme dagen door

Warm en koud

De warme lentedagen laten nog even op zich wachten. Toch kan het in Nederland alle kanten op gaan. De ene dag schijnt de zon, de andere dag is het koud en druilerig. Met deze tips kom je zowel de warme als koude dagen door!

Klokthermostaat

Met een klokthermostaat kun je heel makkelijk van te voren bepalen wat voor temperatuur je graag in je huis wil. Je kan alles van tevoren instellen. Zo kun je invullen hoe laat de verwarming in de ochtend aan moet, dat de verwarming uit is als je niet thuis bent en dat het huis vervolgens weer perfect op temperatuur is als je weer thuis komt. Dit scheelt een hoop stookkosten en het is dé perfecte oplossing als je regelmatig vergeet om de verwarming uit te zetten.

Gordijnen

Je denkt er misschien niet direct aan maar gordijnen houden warmte vast in huis. Het is misschien niet heel gezellig om de gordijnen vroeg te sluiten nu het wat langer licht is. Wel is het een effectieve manier om de warmte in huis te houden. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de gordijnen dan niet voor de kachel hangen omdat je de warmte dan juist de verkeerde kant opstuurt.

Is het juist heel warm? Dan zijn dichte gordijnen ook een goede oplossing! Het houdt de zon namelijk tegen waardoor je geen broeikaseffect in je huis krijgt. Wel is het aan te raden om voor een lichte gordijn kleur te gaan zodat de zon niet geabsorbeerd wordt.

De oven

Hou je van koken? Dan gebruik je vast met regelmaat de oven! Nadat je de oven hebt gebruikt zit er vaak veel warme lucht in de oven die je kunt gebruiken om je huis op te warmen. Het enige wat je hoeft te doen is de deurtjes open laten staan nadat je klaar bent met bakken. Hierdoor verspreidt de warmte die nog in de oven zit zich door de ruimte. Een goede tip dus op druilerige dagen.

Pittig eten

Pittig eten is niet alleen heel lekker. Het werkt namelijk ook verkoelend. Niet zo gek dus dat in veel warme landen kilo’s pepers gebruikt worden in gerechten. Pittig eten zet je organen in werking waardoor je hele lichaam zichzelf als ware weer afkoelt. Ook hier geldt weer dat het twee kanten op werkt. Pittig eten kan namelijk de gevoelstemperatuur omhoogbrengen als het koud is. Een voorraad pepers in huis is dus een win-win situatie!

Lees ook: Met deze simpele truc kom je binnen 5 seconden van je uitstelgedrag af 

Beeld: Unsplash