Zo kun je social media inzetten voor je carrière

Potentiële werkgevers kijken vaak niet alleen maar op LinkedIn

Wanneer je een bepaalde baan heel graag wilt, zul je een boeiende motivatiebrief moeten schrijven en een cv moeten aanleveren. Maar wist je dat ook steeds meer mensen hun Facebookpagina of Instagrampagina inzetten als een soort digitaal cv? 

seo

Solliciteren

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan is de kans groot dat je moet solliciteren. En hoeveel moeite je ook steekt in een motivatiebrief of in je cv, een toekomstige werkgever zal waarschijnlijk ook op social media zoeken naar jouw aanwezigheid. Het is daarom belangrijk dat jouw sociale media er goed uitziet. Bovendien is het heel handig om in te zetten voor je carrière!

Ben je benieuwd hoe je met jouw Facebook- of Instagrampagina potentiële werknemers (of opdrachtgevers) kan laten zien dat jij de juiste bent voor de baan? ExpressVPN heeft een paar fijne tips op een rijtje gezet. Op deze manier kun je jouw social mediapagina inzetten als een soort digitaal cv!

Bekijk kritisch wat je in het verleden hebt gedeeld

Ben jij iemand die in het verleden alles maar op social media deelde? Dan kan het verstandig zijn om je oude content eens onder de loep te nemen. Iedereen gaat weleens stappen, maar wil je dat een potentiële werkgever ziet dat jij op een willekeurige zaterdagavond iets te diep in het glaasje hebt gekeken op die ene foto? Waarschijnlijk niet. Verwijder dit soort foto’s of archiveer ze. Kijk daarom zeker ook in welke foto’s je getagd bent door anderen! Hoewel je die niet zelf kunt verwijderen, kun je wel de tag verwijderen. Op deze manier ziet je toekomstige baas de foto niet als zij of hij jouw profiel bezoekt.

Blijf kritisch

Je kunt gênante foto’s en video’s uit het verleden natuurlijk verwijderen, maar het is ook goed om te letten op de content die je nu deelt. Solliciteer jij bijvoorbeeld op een functie voor fotograaf? Dan is het altijd goed om mooie foto’s op je social media-kanalen te delen. Dit voorbeeld is natuurlijk wel erg overduidelijk, maar je kunt het ook toepassen op andere beroepen. Solliciteer jij naar een functie in de zorg? Dan is het goed om ‘zorgzame’ foto’s op je eigen profiel te delen. Bijvoorbeeld eentje waarop je de hond uitlaat of die ene foto van jouw vrijwilligerswerk. Op deze manier kan een potentiële werkgever al beter inschatten dat je daadwerkelijk een zorgzaam karakter hebt.

Google jezelf

Heb jij jezelf weleens op Google opgezocht? Google is een heel goede zoekmachine en kan ook informatie over jou van 15 jaar geleden delen als dat nog ergens op een website staat. Vraag jezelf af of je wel blij bent met alle zoekresultaten over jezelf. Is dat niet het geval? Probeer dan foto’s, video’s of teksten van jezelf te verwijderen waar mogelijk. Is het ergens geplaatst waar jij niet zomaar bij kunt? Neem dan contact op met de websitebeheerder met de vraag of het verwijderd kan worden.

Let op je woorden

Hoe mooi de foto’s en video’s op je sociale media-kanalen ook zijn, het is ook belangrijk dat je oplet met wat je zegt. Niet alleen op je eigen Instagram of Facebook, maar ook bij een ander. Reageer je onder iemands bericht? Dan kan ook dit later weer naar boven komen. Erg onaardige dingen of pittige uitspraken over gevoelige kwesties kunnen niet altijd in goede aarde vallen bij een toekomstige werkgever.

Beeld: Magnus Mueller (Pexels)