Zó snij je uien zonder te huilen

Wij vertellen je meer!

Bij veel gerechten ontkom je er niet aan: ui snijden. Met prikkende ogen en tranen die langs je wangen stromen, snij je de uien. Dit moet toch anders kunnen? Jazeker! Op deze manier snij je namelijk je uien zonder te huilen.

Waarom gaan onze ogen tranen als we uien snijden?

Uien hebben van zichzelf een behoorlijk sterke geur, die vermindert op het moment dat ze verhit worden. Zodra je een mes in een ui zet, komen er gassen en enzymen vrij. Tijdens dat proces worden er zwavelverbindingen gevormd en komt er een gas vrij dat propaanthial-S-oxide genoemd wordt. Dat gas irriteert je oogzenuw, waardoor je ogen gaan tranen. Het kan gevaarlijke situaties opleveren, zeker als je met een groot mes werkt. Wat kun je doen om dat te voorkomen? Hieronder geven we een aantal tips. Die tips werken bij witte uien, rode uien en sjalotten.

Koelkast, adem en een glas water

Een eerste tip is om uien eerst een tijdje in de koelkast of vriezer te leggen voor je ze gaat snijden. De kou zorgt er namelijk voor dat er minder gas vrijkomt bij het snijden. Iets anders waar je op kunt letten, is dat je tijdens het snijden door je mond ademt in plaats van door je neus. In je mond wordt zwavel namelijk afgebroken door het vocht dat al in onze mond gevormd wordt. Drink je een glas water voor je uien gaat snijden, dan is dat helemaal ideaal omdat je mond dan erg vochtig is.

Mes, natte handen en een pan met kokend water

Gebruik altijd een scherp mes als je uien gaat snijden. Als je mes goed door de ui glijdt, snijd je minder van de ui stuk en komen er minder gassen vrij. Wat ook helpt, is om je handen en polsen nat te maken voor je een ui gaat snijden. Dat ‘breekt’ het gas. Nog een laatste tip: snijd uien naast een pan met kokend water. Dat zorgt ervoor dat de gassen van de uien naar het vocht bij de pan trekken, waardoor ze minder bij je ogen in de buurt komen. Succes!

Lees ook: Aha! Met deze hack wordt pasta afgieten een stuk makkelijker

Bron: Happy in Shape, KookFans | Beeld: Pexels