Handig: zo verwijder je eenvoudig chocoladevlekken uit je kleding

chocoladevlekken

Op deze manier krijg je de boel snel weer schoon

Je kent het vast wel: je zit lekker te genieten van een reep chocola op de bank en ineens spot je een vieze vlek in je kleding. Hoe krijg je dat er nou makkelijk uit? Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop dat lukt. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Meteen aan de slag

Heb je de vlek zien ontstaan en ga je er meteen iets aan doen? Dan heb je geluk, omdat de vlek dan makkelijker te verwijderen is. Krab eerst met een lepel of een mes voorzichtig over de vlek heen, zodat de bovenste laag verdwijnt. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt, omdat de chocolade daardoor juist dieper in de stof van je kleding trekt. Vouw het kledingstuk vervolgens binnenstebuiten en spoel de achterkant van de vlek met koud water, zodat de vlek aan de oppervlakte blijft. Spoel het kledingstuk vervolgens af met warm water. Hoe warmer het water, hoe beter de vlek uit de kleding trekt. Houd wel rekening met wasvoorschriften van het kledingstuk: als daarop vermeld staat dat je het niet te heet moet wassen, kun je beter lauwwarm gebruiken.

Wasbenzine

Dit is een optie als je een chocoladevlek op een kledingstuk van katoen, gekleurd linnen, zijde of wol hebt gemaakt en die vlek er al een tijdje zit. Je dept hem dan lichtjes met wasbenzine en spoelt het kledingstuk vervolgens af met een handsopje. Voilà, vlek verdwenen!

Ossengalzeep en wasmiddel

Je kunt ossengalzeep voor verschillende soorten vlekken gebruiken, dus ook voor chocoladevlekken. Wrijf wat van die zeep op de vlek en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Dep het na met een doek met schoon water om zeker te weten dat de vlek er volledig uit is. Wil je zeker weten dat de ossengalzeep je kledingstuk niet verkleurt? Zorg er dan voor dat je het kledingstuk meteen na behandeling met de zeep in de wasmachine gooit, zodat de zeep geen tijd heeft om in te drogen.

Je kunt overigens een soortgelijke behandeling uitvoeren met vloeibaar wasmiddel. Bedek de vlek in je kledingstuk met wat wasmiddel, laat dat een kwartiertje intrekken en gooi het meteen in de wasmachine. Dit zorgt er ook voor dat de vlek volledig verdwijnt.

Melk

Tot slot kun je chocoladevlekken goed verwijderen met melk. Het vet in de melk zorgt er namelijk voor dat de vlek wordt losgeweekt uit het kledingstuk. Doe wat melk in een kommetje en leg het deel van het kledingstuk waar de vlek zit daarin. Laat het een half uur intrekken en gooi het kledingstuk vervolgens meteen in de wasmachine. Het komt er weer schoon uit! Je kunt melk overigens ook gebruiken bij vlekken in banken en vloerkleden. Dep daar met een doek met melk overheen, net zolang totdat je er niets meer van ziet. Dep het vervolgens na met een doek met alleen schoon water.

Lees ook: Vlekken in je t-shirt? Voorkom dat je deze schoonmaakfouten maakt

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Mathilde Langevin