Zo voorkom je dat je wasmachine lawaai maakt

wasmachine

Allereerst moet je luisteren welk geluid je wasmachine maakt

Is jouw wasmachine in de loop van de jaren erg veel lawaai gaan maken? Erg vervelend natuurlijk. Het liefst wil je dit geluid zo snel mogelijk weer dempen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij leggen je uit hoe jij op een makkelijke manier kan voorkomen dat je wasmachine lawaai maakt. 

Schuddend geluid

Allereerst is het belangrijk om te kijken welk soort geluid je wasmachine maakt. Hoor je dat je wasmachine een schuddend geluid maakt? Dan is de kans groot dat-ie waarschijnlijk niet waterpas staat. Hierdoor gaat je wasmachine wiebelen en hoor je een vervelend geluid.

Check dus even met een waterpas of je wasmachine recht op de grond staat en zorg dat alle poten contact maken op de vloer. Kijk op de waterpas of de luchtbel tussen de twee streepjes zit. Is dat niet het geval? Stel de pootjes dan zo in dat de luchtbel wél tussen de streepjes komt. Werkt ook dat niet? Dan kan het zijn dat je wasmachine op een minder stevige vloer staat (denk aan: hout of laminaat). Probeer dan de wasmachine op een ondergrond te zetten wat iets steviger is.

Trillend geluid

Maakt je wasmachine een trillend geluid, dan is de kans groot dat dat door je wastrommel komt. Dit kan komen doordat je zware handdoeken of beddengoed wast. Doordat dit wasgoed erg zwaar is – en ook wordt door het water – gaat je wasmachine een bonkend geluid maken. Ook kan het zijn dat je wasgoed aan één kant zit, waardoor het apparaat uit balans raakt.

Wil jij dat bonkende geluid dus voorkomen? Zorg er dan voor dat je wat wasgoed uit de wasmachine haalt en verdeel het opnieuw. Herstart het programma en zeg gedag tegen het lawaai.

Piepend geluid

Een piepend en gierend geluid kan duiden op versleten kogellagers. Om het zeker te weten moet je de lege trommel even ronddraaien. Als dit soepel gaat, dan zijn je kogellagers nog prima in orde. Gaat het stroef, dan is de kans groot dat je kogellagers aan het einde van hun latei zijn. Tijd voor vervanging dus!

Bonkend geluid

Hoor je een bonkend geluid als jij je wasje aan het draaien bent? Grote kans dat je schokbrekers kapot zijn. Dit komt vooral voor bij wat oudere wasmachines. Door versleten schokbrekers is de kans groot dat je wastrommel meer gaat bewegen. Ook in dit geval is het verstandig om de schokbrekers te laten vervangen.

Tikkend geluid

Als laatste kan er ook nog een tikkend geluid uit de wasmachine komen. Hierbij is de kans groot dat er iets achter is gebleven tijdens het draaien van een wasje. Denk bijvoorbeeld aan een haarspeldje, een aansteker of een knoop. Check je kleding dus nog even goed voordat je het in de wasmachine gooit, scheelt je ook weer wat vervelende geluidjes!

Lees ook: Oh nee: de bruine kroeg staat flink onder druk

Bron: Libelle | Beeld: Pexels