Jaarlijkse gewoonte: dit is hoe je het beste zorgverzekeringen vergelijkt

zorgverzekeringen vergelijken

Zo zorg je dat je volgend jaar ook verzekerd bent van goede zorg

Het hoort inmiddels net zo bij de decembermaand als de pakjesboot van Sinterklaas en een mooi opgetuigde kerstboom in de kamer: het vergelijken van zorgverzekeringen. Want hoe weet je nu zeker wat je moet kiezen? Wij geven enkele tips voor het vergelijken van je zorgverzekering.

1. Altijd rondkijken

De allerbelangrijkste tip is natuurlijk om áltijd even rond te kijken. Ook als je denkt dat je nu goed zit: ga toch eens de vergelijking aan. Wie weet kun je elders namelijk een goedkopere zorgverzekering vinden. Een paar euro per maand scheelt je op jaarbasis toch al gauw een paar tientjes. Zonde van je geld dus, om niet even rond te kijken.

2. Prijs zegt niet alles

Het is bovendien slim om goed naar de voorwaarden van een bepaalde verzekering te kijken. Is een maandprijs véél lager bij een andere zorgverzekeraar? Ga dan extra goed na of zij bijvoorbeeld wel alle zorgaanbieders vergoeden. Het kan namelijk voorkomen dat een verzekeraar geen contract heeft afgesloten met een bepaalde zorgaanbieder. Dan kan het opeens voorkomen dat je vertrouwde apotheek of huisarts voor eigen rekening komen. Dat wordt een dure boel!

3. Moment prikken

Ondanks dat een zorgverzekering heel belangrijk is, maken we er vaak geen tijd voor vrij. Een belangrijke tip is daarom: plan het in. Zodra je in je agenda hebt staan dat je hier mee aan de slag moet, is het ook makkelijker om jezelf hieraan te houden. Ga er goed voor zitten. Zorg dat je een flinke kop thee of koffie bij de hand hebt, zoek de polisbladen van dit jaar weer uit je archief, en sla aan het vergelijken. Een extra tip hierbij is dat elk jaar op dezelfde datum de nieuwe premies bekend worden. UnitedConsumers schrijft op hun website: “Jaarlijks worden op 12 november de nieuwe premies van de zorgverzekeringen bekend. Vanaf dat moment kun je een nieuwe zorgverzekering voor 2022 afsluiten.” Zo kun je dus direct voor volgend jaar óók al een moment prikken om zorgverzekeringen te gaan vergelijken.

4. Aanvullende zorg

Ook is het heel verstandig om vast vooruit te plannen. Niet alle zorg valt namelijk onder de basisverzekering. Als je al weet dat je bijvoorbeeld volgend jaar mentale gezondheidszorg wilt inzetten, of dat je naar een fysiotherapeut wilt gaan, dan is een aanvullende verzekering mogelijk een goed idee. Ook voor aanvullende zorg geldt dat het aanbod en de prijzen per verzekeraar verschillen. Voor een goedkopere zorgverzekering kun je dus het beste kijken naar het totaalplaatje, en niet alleen naar de basisverzekering.

5. Schrijf het op

Het gebeurt ons heel vaak: zijn we ergens zó diep ingedoken, dat we uiteindelijk door de bomen het bos niet meer zien. Wat heel goed helpt is om dingen op te schrijven. Of je nu in een tekstbestand op je computer of telefoon snelle notities maakt, of met pen en papier. Schrijf op wat je gevonden hebt, wat je opviel, en wat je verder nog wilt bekijken. Zo houd je makkelijk overzicht als je zorgverzekeringen gaat vergelijken.

Bonus: Te laat? Geen paniek!

En ten slotte: wanneer je denkt aan het afsluiten van een zorgverzekering, dan denk je waarschijnlijk dat dit voor de jaarwisseling rond moet zijn. Maar dat is dus niet zo! Je kunt tot en met 31 januari van verzekeraar wisselen. Ook de dagen na oud & nieuw, wanneer je nog aan het bijkomen bent van de oliebollen, zijn dus heel geschikt voor het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering. Succes!

Lees ook: Kinderopvang wordt weer duurder in 2022

Bron: UnitedConsumers, Consuwijzer | Beeld: Pexels, Karolina Grabowska