Wow! Zoveel zijn je oude IKEA-meubels waard

IKEA

Met dat geld kun je leuke dingen doen!

Bij de Zweedse meubelgigant IKEA shop je de leukste interieurtrends voor een zacht prijsje. Maar dat je ooit goedkoop een kastje hebt kunnen scoren, betekent niet dat je deze bij de eerste beste verhuizing bij het grofvuil moet zetten. Sommige meubels van IKEA zijn jaren later namelijk ontzettend veel geld waard.

IKEA-meubels

Van nachtlampjes tot kledingkasten, grote kans dat je iets van IKEA in huis hebt staan. De Zweedse keten staat bekend om functioneel en betaalbaar design, en veel mensen kiezen voor het gemak van IKEA. Met regelmaat vind je tafeltjes of stoelen van IKEA bij de kringloop of voor een prikkie op Marktplaats. Maar voordat je zelf een grote schoonmaak houdt en je meubels naar de kringloop brengt, is het goed om de huidige waarde te achterhalen.

Bekende ontwerpers

De exemplaren die veel geld kunnen opleveren zijn vaak ontworpen door toen al bekende of inmiddels bekende ontwerpers. Zo is de Cavelli stoel, ontworpen door Bengt Ruda, inmiddels wereldberoemd geworden en werd deze in 2021 verkocht voor meer dan €16.000,-, terwijl hij in 1959 voor slechts €27,- over de toonbank ging. Ook designs van Gillis Lundgren leveren over het algemeen veel geld op, vooral de Impala en Pixi loungestoelen zijn populair.

Nog zo’n stoel die nu veel geld waard is, is de Amiral stoel die in 1990 werd ontworpen. Deze stoel was destijds al populair en die populariteit is absoluut niet afgenomen. Tegenwoordig moet je diep in de buidel tasten, want voor dit item leg je al snel €2.500,- neer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door IKEA Museum (@ikeamuseum)

Andere meubels

Maar naast gewilde stoelen en banken zijn er ook accessoires die inmiddels flink aan de prijs zijn. Bijvoorbeeld de PS Jonsberg vazen, ontworpen door de Nederlandse Hella Jongerius, leveren inmiddels zo’n €300,- op, terwijl ze in 2005 voor een kleine €35,- over de toonbank gingen.

Ook het limited edition rotan tafeltje genaamd Peanut hoor in dit rijtje thuis. Dit schattige tafeltje uit de jaren 90 is inmiddels gestegen tot zo’n €1.500,-. Dus twijfel je of jouw IKEA-items stiekem goud waard zijn? Ga op onderzoek uit voordat je ze voor een prikkie verkoopt!

Lees ook: Aha: zo kun je je houten tuinmeubelen opfrissen

Bron: Margriet, Camille Styles | Beeld: Pexels, Instagram @ikeamuseum