Acht vragen om jezelf te stellen voordat je iets in de uitverkoop koopt

vragen uitverkoop

Hoe goed de deal ook lijkt, met een miskoop bespaar je niets!

Wanneer je een fantastische aanbieding tegenkomt, kan het verleidelijk zijn om het product meteen in je (digitale) mandje te gooien. Maar let op, vaak zijn dit juist de momenten waarop je een miskoop doet. En dat is altijd zonde van het geld, zelfs als je dat apparaat, kledingstuk, meubel, etc. met 70 procent korting op de kop hebt getikt. 

Koop bewust, bespaar meer

Elk seizoen worden we om de oren geslagen met ‘mega-uitverkoop’, ‘superaanbiedingen’, ‘unieke deals’ enzovoort. Natuurlijk zijn dit handige momenten als je een klein budget hebt en zo tóch eindelijk iets kunt kopen wat al lang op je verlanglijstje staat. Maar je bespaart pas echt door alleen de dingen te kopen die je veel gaat gebruiken, en die niet een paar maanden later al door naar de kringloop kunnen. Door jezelf deze vragen te stellen voorkom je miskopen tijdens het shoppen.

Wil ik het of heb ik het echt nodig?

Sommige dingen heb je simpelweg nodig om je leven te leiden, op een zo’n leuk mogelijke manier. Daarom is er niks mis met af en toe iets graag willen. Toch kan deze vraag je helpen om beter na te denken over je aankopen. Is dit voorwerp echt onmisbaar of vind je het gewoon ‘wel leuk’?  Van leuke nieuwe spullen is de nieuwigheid vaak al snel af. Houd hier rekening mee tijdens het winkelen.

Koop ik het omdat ik het veel ga gebruiken, of omdat het in de aanbieding is?

Wees eerlijk naar jezelf toe: ga je dit huishoudapparaat echt wekelijks gebruiken? Kun je dit jurkje bij minstens drie gelegenheden aantrekken? Zitten die schoenen zo lekker dat je er uren op kunt lopen? Koop alleen de dingen die je echt wilt gebruiken en die niet binnen mum van tijd liggen te verstoffen in je kast. Een duurdere jurk die je 100 keer draagt is per draagbeurt immers goedkoper dan een goedkope jurk die je maar één of twee keer uit de kast trekt, bijvoorbeeld.

Hoeveel baat heb ik hierbij in mijn dagelijks leven?

Als je wilt besparen, is het een goed idee om te letten op de producten die je dagelijks gebruikt. Laat je dus niet verleiden door spullen die ‘misschien later weleens van pas komen’ of erg seizoensgebonden producten, zoals kerst- en paasartikelen.

Heb ik al een soortgelijk voorwerp?

Wat zou het saai zijn als we van alles maar één stuk hadden! Toch helpt deze vraag je te reflecteren op je aankoop. Heb je al een soortgelijk voorwerp waar je gek op bent en dat je heel veel gebruikt, dan kan een tweede kopen natuurlijk een goede optie zijn. Heb je al – laten we zeggen drie paar bikini’s – vraag jezelf dan goed af hoeveel waarde nóg een zwempak daadwerkelijk toevoegt.

Lees nog vier belangrijke vragen om jezelf te stellen tijdens de uitverkoop op de volgende pagina.

Pagina 1/2