Enig idee waarom je broekzak een binnenzakje heeft? Wij nu wel!

binnenzakje

Het mysterie van het binnenzakje is eindelijk opgelost

Hoewel er heel veel verschillende theorieën bestaan over de ‘vijfde broekzak’ was het nog niet echt duidelijk waarom dat zakje er écht zit. De een beweert dat je kleingeld in het binnenzakje kunt bewaren en een ander denkt dat je er snoep in kunt opbergen, of misschien is het wel op maat gemaakt voor anticonceptie, zoals een condoom. Nee, ook dat is het niet!

Eigenlijk is de verklaring heel logisch voor die tijd!

Levi’s
Hoewel dit allemaal plausibele verklaringen zijn, ligt de waarheid toch anders. Levi’s introduceerde het binnenzakje in 1873 om hierin het zakhorloge te bewaren. Mannen hadden toen nog niet van die mooie polsbandjes, zoals wij die nu kennen. Toch was het onhandig om ‘m in de reguliere broekzak te stoppen, omdat ze dan in de knoop raakten en zelfs stuk gingen. Om die reden noemen fabrikanten het horlogezakje ook wel een ‘watch pocket.’

Klinknagels
Ook die gekke knoopjes met een puntje, zoals op het plaatje hierboven te zien zijn, hebben een functie. In de tijd dat mannen spijkerbroeken gingen dragen tijdens het werken scheurden deze vaak uit. Heel vervelend, dus daar moesten de kledingfabrikanten wat mee. Naden waren niet genoeg meer en daarom ontwikkelden ze deze klinknageltjes. Zo beschermden ze de meest kwetsbare stukken van de broeken en gingen ze veel langer mee. Tot op vandaag worden deze klinknagels gebruikt in broeken.

Dit artikel nog eens lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Bright Side | Beeld: Pixabay