Feit of fabel: is een symmetrisch gezicht echt aantrekkelijker?

symmetrie aantrekkelijker

Ben je echt mooier met een symmetrisch gezicht?

Afgelopen dinsdag was het palindroomdag: een dag waarop de datum ook achterstevoren te lezen. We vinden die symmetrie heel fijn, schreven we toen al. Maar klopt het inderdaad dat dat zelfs geldt voor personen? Ben je echt aantrekkelijker met een symmetrisch gezicht? We leggen uit hoe het zit.

Symmetrie

Afgelopen dinsdag schreven we al over palindroomdag. Psycholoog Ariane Faas legde toen uit dat mensen nu eenmaal veel houden van herkenbaarheid. “Op 2-02-2022 registreert je brein vier keer de twee, dat is vier keer hetzelfde nummer. Het is herkenbaar en dat is fijn. Elke keer als je brein dat herkent, dan maak het figuurlijk een sprongetje van: hé, dat ken ik”, stelt Faas. En dat zou zelfs zó ver gaan, dat je met een symmetrisch gezicht aantrekkelijker bent.

Schoonheid

Natuurlijk geldt dat smaken verschillen. Waar de een houdt van blauwe ogen, kan een ander helemaal verliefd worden op de kuiltjes in iemands wangen. Hoe aantrekkelijk we iemand vinden, hangt voor een belangrijk deel af van culturele factoren. Psychology Today schrijft dat het ideaalbeeld van schoonheid door de jaren ook flink is veranderd. “Op sommige punten was een gezet postuur een teken van rijkdom en macht, en dat was dus aantrekkelijk”, geven ze als voorbeeld. Maar hoe voorkeuren ook verschillen en hoe trends veranderen: aan één ding kunnen we niets doen. We blijken namelijk onbewust aangetrokken te zijn tot symmetrische gezichten!

Genetische loterij

Ja, je leest het goed: keer op keer blijkt uit onderzoeken dat we ons meer aangetrokken voelen tot symmetrische gezichten. Wanneer een embryo zich ontwikkelt in de baarmoeder, gaat dit altijd in spiegelbeeld. De mate waarin de ontwikkelende cellen actief worden, is idealiter precies hetzelfde tussen je linker- en je rechterhelft. Maar goed, zelfs de állerkleinste afwijkingen in je cellen en je genen kunnen al genoeg zijn om die symmetrie te beïnvloeden. Er zijn dan ook maar heel weinig mensen die echt een perfect symmetrisch gezicht hebben.

Aantrekkelijker?

Maar waarom vinden we die symmetrie dan onbewust toch zo aantrekkelijk? Daar is de wetenschap niet 100% zeker over. Psychology Today schrijft dat een veelvoorkomende verklaring is dat het zou wijzen op een evolutionair voordeel. Een perfect symmetrisch gezicht zou namelijk wijzen op een perfecte ontwikkeling in de baarmoeder en daarmee dus een bijzonder goed werkend stel genen. “Onze soort is geëvolueerd om symmetrie te herkennen, mogelijk onbewust, als teken van goede genen en fysieke gezondheid”, aldus het blad. Maar goed: zo’n onbewuste voorkeur is slechts één ding. Naast de symmetrie in je gezicht zijn er zoveel andere dingen die je meer of minder aantrekkelijk kunnen maken. Gelukkig maar!

Lees ook: Op naar de kapper! Dit zijn de mooiste kapsels met een pony

Bron: Psychology Today | Beeld: Pexels