Haarexpert deelt de 5 meest voorkomende redenen voor haarverlies

haarverlies

Er kunnen zoveel redenen zijn waarom je last hebt van haarverlies

Man, vrouw, jong of oud. Het maakt niet uit in welke fase van je leven je zit, menigeen hecht nogal wat waarde aan de haardos op zijn of haar hoofd. Haarverlies kan frustrerend zijn en erachter komen wat de oorzaak van het haarverlies is, is niet makkelijk. Wel weten we wat de meestvoorkomende redenen zijn en die zetten we op een rijtje.

Dr. Martin Wade, dermatoloog aan the London Skin and Hair Clinic, deelt zijn expertise met Woman and Home. Dit zijn volgens hem de meest voorkomende redenen voor haarverlies.

Seizoensveranderingen

Grote kans dat je nog nooit van de pijnappelklier hebt gehoord – wij ook niet. Deze klier bevindt zich in de hersenen en regelt volgens dit onderzoek de haargroei. Wanneer de seizoenen veranderen en het buiten donkerder wordt, krijgt de pijnappelklier minder lichtstimulatie. Dit heeft gevolgen voor je haargroei, want zonlicht stimuleert het proces waarbij de pijnappelklier melatonine afscheidt en dat is weer nodig om je haar gezond te houden.

Ouder worden

We weten allemaal dat we elke dag haren verliezen, maar ook dat er haren voor terugkomen. Je zou het de haarcyclus kunnen noemen. Elke keer dat een haarfollikel door die haarcyclus gaat, wordt de follikel kleiner. Het resultaat? Een kleinere haarschacht, ook wel een ingewikkeld woord voor het deel van het haar dat uit de huid steekt. Na verloop van tijd kan de haarschacht zo klein worden, dat de haren niet meer boven je huid uitsteken. We denken dat we de haren hebben verloren, maar we zien ze in dit geval gewoon niet meer. 

Na de zwangerschap

Heren krijgen niet te maken met deze vorm van haarverlies. Na de zwangerschap daalt het aantal vrouwelijke hormonen even gigantisch. Deze hormoondip kan leiden tot haarverlies. Een zelfde dip – maar een veel mildere versie – kan ook plaatsvinden wanneer een vrouw stopt met de anticonceptiepil.

Menopause

Nog zo’n dingetje waar mannen niet mee te maken krijgen, maar vrouwen wel: menopauze. Opnieuw ervaart een vrouw een enorme hormoonschommeling en daarom kan ook tijdens deze fase haarverlies plaatsvinden.

Dieet

We willen niet het overduidelijke nog eens verduidelijken, maar gezond eten is zo ontzettend belangrijk. Je lichaam heeft vitamine A, B en C en verscheidene mineralen als calcium en magnesium nodig om een gezonde haargroei te bewerkstelligen. Krijg je niet voldoende van de juiste vitamines en mineralen binnen? Dan kun je haar verliezen.

Lees ook: Vrouw gaat van geverfd haar naar volledig grijs en het resultaat is prachtig

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash

Array