5x de leukste feiten over het hebben van sproeten

Deze dingen wist je waarschijnlijk nog niet over sproeten

Sproeten, of liefkozend proetjes genoemd, zijn populair. Zo populair zelfs dat mensen ze tegenwoordig zelfs faken om aan de populaire trend mee te doen. Het klinkt misschien vreemd, maar toch is het zo. Zo heb je bijvoorbeeld ook mensen die puur voor de looks een bril opzetten, maar niet omdat ze er vanwege hun ogen echt één nodig hebben. Maar ja, waarom hebben sommige mensen deze mooie gekleurde vlekken wel en anderen weer niet? 

We zochten het uit voor je en we hebben even vijf feiten op een rij gezet.

Het is niet aangeboren

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat niemand ermee geboren wordt. Heb je ooit weleens een baby met sproeten gezien? Wij moeten de eerste nog tegenkomen in ieder geval. Je huid wordt namelijk eerst blootgesteld aan zonlicht voordat ze verschijnen.

Sproeten zijn wel erfelijk

Ondanks dat je er niet mee geboren kunt worden, zijn ze wel erfelijk. Ze worden namelijk in verband gebracht met een gen dat de naam MC1R draagt. Dat gen zorgt er bijvoorbeeld ook voor welke kleur ogen en haar je hebt. En daarnaast bepaalt het gen ook hoeveel melanine je produceert en welke vorm: geel/rode pheomelanine of juist donker bruine eumelanine. Als je een actief gen hebt dan maakt je lichaam meer eumelanine aan. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je huid beter beschermd is tegen de zon of dat je donker haar hebt. Als het gen bij jou juist niet actief is, dan maakt je lichaam dus meer pheomelanine aan. Daardoor heb je blond haar en een veel grotere kans op sproeten.

Niet alle vrouwen met rood haren hebben sproeten

En de andere kant hiervan is dat ook niet alle vrouwen met sproeten rood haar hebben, oftewel ginger zijn. Het gen MC1R maakt ook weleens uitzonderingen.

Sproeten bevatten veel melamine

Misschien wist je het al en misschien ook niet, maar sproeten zijn in feite niets anders dan kleine stukjes huid die een hoog melaninegehalte hebben. Melamine is het pigment dat onder andere verantwoordelijk is voor de kleur van je huid, je haar en je ogen. Het pigment melanine maakt bepaalde delen van je huid dus donkerder van kleur, waardoor ze werken als een zonnewering. En simpel gezegd is bij sommige mensen deze vorm van proteïne evenredig over de huid verspreidt en bij anderen hoopt het zich juist op en dat kan zich dus in sproeten uiten.

Sproeten worden donkerder door de zon

Dit komt ook door het pigment melanine. Heb je sproeten? Dan worden ze simpelweg donkerder als ze worden blootgesteld aan zonlicht en als de zon verdwijnt dan vervagen ze ook weer. Dat is dus ook gelijk de reden waarom mensen ze soms ineens hebben in de zomer, maar bijvoorbeeld niet in de winter.

Lees ook: 6x dingen die je nog niet over de kledinggigant Primark wist

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Max Pixel