Last van vet haar? Met deze tips kun je dat voorkomen

vet haar

Zeg maar dag tegen die vette lokken!

Voor veel mensen is het een herkenbaar probleem: je hebt net je haar gewassen, maar binnen no time is het alweer vet. Hoe kan het dat je haar zo snel vet wordt? En misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er weer vanaf? Wij zetten een aantal praktische tips voor je op een rij. 

Vet haar

Hoe kan het dat de een sneller vet haar heeft dan de ander? In de basis is dit bij iedereen hetzelfde, weet Max Vandaag te vertellen. Wanneer de hoofdhuid te veel talg afscheidt, kan het haar vet worden. Je lokken gaan dan glimmen, zitten plat op het hoofd en voelen plakkerig aan. Ook kan het een onaangename geur krijgen. Allemaal dingen die we liever niet willen. Gelukkig kun je vet haar op verschillende manieren tegengaan.

Shampoo

Was jij je haar vaak en met een flinke dosis shampoo? Dit kan ervoor zorgen dat je haar snel vet wordt. Om dit te voorkomen kun je je haar te beste maximaal drie keer per week wassen, met een kleine hoeveelheid shampoo en (eventueel) conditioner. Wanneer je veel shampoo gebruikt, worden de talgklieren gestimuleerd. De natuurlijke oliën worden dan weggespoeld en je klieren moeten dit opnieuw aanmaken.

Uitspoelen

Nu we weten hoe (vaak) we ons haar moeten wassen met shampoo, kunnen we het over het uitspoelen hebben. Het is namelijk belangrijk dat je je haar goed uitspoelt na het wassen, zodat er geen resten achterblijven. Restjes shampoo en conditioner kunnen namelijk invloed hebben op de pH-waarde van de hoofdhuid. Dit zorgt ervoor dat er meer talg aangemaakt wordt en je sneller vet haar krijgt.

Kouder douchen

Het klinkt niet echt aantrekkelijk, maar kouder douchen kan veel goeds doen voor je haar. We snappen dat een warme douche soms heerlijk is, maar de temperatuur een paar graden omlaag zetten kan vet haar voorkomen. Warmte stimuleert namelijk de talgklieren – om deze reden kan je ook in de zomer en na het föhnen last hebben van vet haar.

Handen

Zit je vaak met je handen aan je haar? Ook dit kan een oorzaak zijn van vette lokken. Op die manier komen er allerlei vetten en vuil van je handen in je haar terecht, er zit namelijk relatief veel vet en vuil onder je nagels. Vind je het lastig om deze gewoonte af te leren en heb je lang haar? Zet het dan vast in een staart, knot of met een klem.

Borstel

Net als je handen kan ook een haarborstel voor vette lokken zorgen. Althans, als je deze niet regelmatig schoonmaakt. Er zitten namelijk allemaal restjes haarproduct, huidschilfers en vet op de borstel, die je vervolgens weer door je schone haar kamt. Daarnaast kun je het beste de hoofdhuid vermijden, dit bevordert namelijk de bloedsomloop en daarmee de aanmaak van talg.

Gezond eten

Tot slot heeft ook gezonde voeding een positieve invloed op je lokken. Verzadigde vetten, zoals chips of roomboter, kunnen het haar vet maken. Eet daarom zoveel mogelijk gezond en drink veel water. Zo blijft je hoofdhuid goed gehydrateerd en hoeven de talgklieren geen talg te produceren.

Lees ook: Dit zijn de leukste kapsels om een paar jaar jonger te lijken

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels