Met deze tips kom jij van je koopverslaving af

impulsaankoop

Weg met dat gat in je hand!

Zet jij na het krijgen van je loon gelijk een deel ervan op de spaarrekening, maar gaat het ook net zo snel weer terug naar je lopende rekening? En heb je het gevoel dat je geld je als water door je vingers glipt? Dan doe jij waarschijnlijk te veel onnodige aankopen. Gelukkig is dat met deze tips verleden tijd. 

Wanneer is iets een impulsaankoop?

Impulsief shoppen: het is iets waar veel mensen last van hebben. Een impulsaankoop is een aankoop die je doet zonder er (goed) over na te denken. Om impulsaankopen te beperken of voorkomen is het belangrijk om je bewust te zijn je van eventuele impulsieve aankopen. Dus probeer jezelf elke keer wanneer je overweegt iets te kopen, de vraag te stellen of je het écht nodig hebt. Als dat niet het geval is, is de kans groot dat het om een impulsieve aankoop gaat.

Maak een lijstje

Als je naar de stad gaat voor aankopen die je wél echt nodig hebt, is het een goed idee om een lijstje te maken. Winkels en supermarkten hebben namelijk de neiging om je te verleiden tot aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Maak jezelf dus minder vatbaar voor reclame en stel van tevoren een boodschappenlijstje op. De kunst is natuurlijk om je hier vervolgens ook aan te houden.

Drie dagen bedenktijd

Dit houdt in dat als je iets ziet in de winkel of in een online webshop, je het niet gelijkt koopt. Je wacht namelijk eerst drie dagen na het zien van hetgeen wat je graag zou willen kopen. Als je het item na die drie dagen nog steeds wilt kopen, dan mag je dat doen. Maar het kan ook zo zijn dat je ondertussen tot de conclusie bent gekomen dat je het helemaal niet nodig hebt. Dan weet je dus dat je het item niet hoeft te kopen en blijft er toch weer wat extra geld op je rekening staan.

Vermijd winkel-prikkels

Ga niet zonder reden door de winkelstraat lopen. Als je namelijk zonder een doel de stad in gaat, word je makkelijk in verleiding gebracht een impulsaankoop te doen. Want in feite ben je gewoon op zoek naar mogelijkheden om geld uit te geven en dat leidt meestal niet tot de meest doordachte aankopen. Dit geldt overigens niet alleen voor fysieke winkels, maar ook voor online shoppen. Ga dus niet doelloos door je favoriete webshops scrollen, ‘gewoon om even te kijken’.

Lees ook: ‘Aha! Dít is de beste deodorant volgens de Consumentenbond’

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels