Zo onderhoud je leren schoenen om ze langer mooi te houden

Zo blijven je leren schoenen lang mooi

Wij zijn dol op leren schoenen. Leuke leren laarsjes voor dames, nette leren schoenen voor heren, ze zijn altijd stijlvol en elegant. Helaas is leer erg kwetsbaar en er kunnen gauw krasjes en doffe plekken ontstaan. Met de onderstaande tips houd je je leren schoenen glad en soepel, zo heb je er jaren plezier van.

Je leren schoenen zijn weer als nieuw.

Schoonmaken

Maak de schoenen schoon met een droge, zachte doek, zoals een microvezeldoek. Wrijf zoveel mogelijk vuil en modder van de schoen af. Zorg ervoor dat je alle grote stukken vuil verwijderd hebt. Maak dan de schoenen schoon met schoonmaakmiddel. Je kunt hier een leerspray of ander schoonmaakmiddel special voor leer voor gebruiken. Gebruik altijd een doek of een zachte borstel om dit in te wrijven. Wees voorzichtig, je wilt niet meer krassen maken. Gebruik geen sponsjes, deze kunnen het leer uitdrogen.

Zout

Heb je vlekken in het leer door zout of pekel? Gebruik een mengsel van twee delen water en een deel azijn. Wrijf dit mengsel voorzichtig op de vlekken met een zachte doek. Je moet hierna wel het leer invetten, want je naast het zout verwijder je ook het vet of waslaagje.

Poetsen

Om het leer weer mooi glimmend en soepel te maken moet je je schoenen regelmatig poetsen. Doe dit ongeveer om de maand (ervan uitgaande dat je ze bijna elke dag draagt, doe je dat niet dan mag het minder vaak). Haal eventuele veters uit de schoen en leg ze opzij. Gebruik een leerconditioner om het leer weer soepel te maken. Gebruik na het conditionen een schoenpoets, doe dit eens per maand. Zorg ervoor dat de schoenpoets dezelfde kleur heeft als je schoenen of doorzichtig is. Om je schoenen echt mooi te laten glanzen rek je een katoenen lap op door er met beide handen aan te trekken. Ga met dit gestrekte lap heen en weer over de schoen en je zult zien dat de plek gaat glanzen.

Onderhoud

Om je leren schoenen zo lang mogelijk mooi te houden kun je ze het beste regelmatig inspuiten met een impregneermiddel dat geschikt is voor leer. Zo houd je vocht en vuil op afstand. Zorg er ook voor dat je schoenen regelmatig kunnen rusten om op te drogen. Gebruik kranten of schoenspanners zodat de schoenen hun vorm behouden. Berg je je schoenen voor langere tijd op? Maak ze dan van tevoren goed schoon en bewaar ze in een kussenhoes zodat ze kunnen ‘ademen’. In een plastic zak drogen ze uit en worden ze lelijk.

Lees ook: Zet een kopje rijst in je kledingkast en kijk wat er gebeurt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: WikiHow | Beeld: Pexels