Onderzoek wijst uit: grijs haar kan veroorzaakt worden door stress

Is het een feit of fabel? Dit is het verlossende antwoord

‘Nou bedankt, weer twintig grijze haren erbij’, is een uitspraak die we in stressvolle situaties vaak horen. Maar kunnen we daadwerkelijk grijze haren krijgen van te veel stress? Het antwoord is: ja. Onderzoekers hebben namelijk het biologische mechanisme ontdekt waardoor stress mogelijk tot grijze haren leidt. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nuture.

Vecht-of-vluchtreactie

Kijken we een aantal jaar terug in onze geschiedenis, dan zien we dat toen al gedacht werd dat je van stress grijs haar kon krijgen. Marie Antoinette, voormalig koningin van Frankrijk, werd naar verluidt onder stressvolle omstandigheden tijdens de Franse revolutie in gevangenschap in één nacht grijs. Ook oorlogsveteraan en Amerikaanse senator John McCain zou zijn haarkleur verloren zijn na zijn gevangenschap tijdens de Vietnamoorlog. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Harvard hebben onderzocht of haren mogelijk onder stressvolle omstandigheden grijs kunnen worden. Volgens de onderzoekers is dit mogelijk, omdat het lichaam reageert op gevaar: de zogeheten ‘vecht-of-vluchtreactie’.

Veroorzaker grijs haar

Onderzoekers van de Universiteit van Havard gebruikten muizen voor het onderzoek. De diertjes kregen korte pijnprikkels toegediend en werden in stressvolle situaties gebracht. In eerste instantie dacht men dat het stresshormoon cortisol of een reactie van het immuunsysteem de boosdoener voor grijs haar zou zijn. Het onderzoek sloot deze beweringen uit en kwam erachter dat het zogeheten sympathische zenuwstelsel verantwoordelijk is. In dit zenuwstelsel komt de vecht-of-vluchtreactie ook voort. Deze zenuwen liggen vlak onder de huid en lopen door het hele lichaam, waar ze als linten gewikkeld om de haarvaten zitten.

Stress zorgt voor grijze haren

Stamcellen in de haarvaten (melanocyten) die pigment kunnen maken, veranderen wanneer haren zich vernieuwen. Dit zorgt voor de specifieke haarkleur die een persoon heeft. Bij stress werd de stof noradrenaline bij de muizen geproduceerd door de zenuwen. De stamcellen veranderen in snel tempo naar pigment makende cellen. Elk haarvat heeft slechts een eindig reservoir aan deze cellen. “Binnen enkele dagen was het reservoir van stamcellen helemaal leeggedronken”, stel hoofdonderzoeker Ya-Chieh Hsu. “En als die cellen eenmaal weg zijn, kun je geen pigment meer aanmaken.”

Toekomst na onderzoek

Grijze haren kunnen dus ontstaan door stress, maar de grootste oorzaak is ouderdom. Ook genetische mutaties en aanvallen van het immuunsysteem kunnen bijdragen aan een grijze coupe. Met de resultaten hopen de onderzoekers om behandelingen voor grijs haar door stress en andere stress gerelateerde veranderingen in weefsel te ontwikkelen. Volgens de onderzoekers kan dit echter nog wel jaren duren. “Het aantal melanocytenstamcellen neemt ook af wanneer we ouder worden”, stelt Hsu. “Een interessante hypothese zou kunnen zijn dat stress het ouder worden versnelt. Hoewel we nog niet weten of dit waar is, willen we graag weten wat het verband is.”

Lees ook: Vergeten je haar te verven? Dit last minute trucje verbergt je grijze uitgroei

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Pixabay