Hoe kun je ongewenste gezichtsharen het beste verwijderen?

gezichtsharen

En wanneer moet je ermee naar de huisarts?

Van het een op het andere moment steken ze de kop op: van die donkere, stevige haartjes die zomaar op je gezicht groeien. De meeste mensen zien zulke gezichtsharen het liefst onmiddellijk verdwijnen. Maar wat is de beste manier om ze weg te halen? En moeten we ons eigenlijk zorgen maken als we steeds vaker last hebben van gezichtsharen?

Hormonale haartjes

Gezichtsbeharing (bij vrouwen) kan verschillende oorzaken hebben. Een gebruikelijke reden is een verandering in hormonen, bijvoorbeeld tijdens de menopauze. Het lichaam maakt dan minder van het hormoon oestrogeen aan. Dit kan een reden zijn dat er vaker een dikke, zwarte haar op je kin verschijnt. Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Sommige vrouwen hebben ook buiten de menopauze om een hormonale disbalans. Dit kan bijvoorbeeld komen door nierproblemen of een hormonale stoornis. Ook hebben sommige vrouwen meer testosteron dan gemiddeld, wat gezichtsbeharing tot gevolg kan hebben.

Medicijnen en genetische factoren

Bepaalde medicatie kunnen de kans op ongewenst gezichtshaar ook vergroten. Wederom komt dit doordat sommige medicijnen de hormoonbalans veranderen. Dit kan het geval zijn bij medicatie tegen reuma, epilepsie en endometriose. Slik je medicatie en krijg je daardoor meer last van gezichtsbeharing, overleg dit dan met je huisarts. Tot slot kun je ook simpelweg een genetische aanleg hebben voor gezichtsbeharing. Je moeder, grootmoeder of overgrootmoeder herkent die voortdurend opkomende haartjes in het gezicht dan maar al te goed.

Gezichtshaar verwijderen

In principe is gezichtshaar niet schadelijk voor de gezondheid. Veel vrouwen verwijderen de haartjes vooral omdat ze het niet mooi vinden staan of omdat ze het storend vinden. Wat je in ieder geval niet moet doen, is het scheermes op de gezichtsbeharing zetten. De haren zullen daardoor nog stugger en donkerder terug groeien. Ook kun je op deze manier sneller stoppels krijgen. Je kunt beter de haartjes voorzichtig verwijderen met een pincet. Of laat het waxen bij de schoonheidsspecialist. Een ietwat prijzige, maar langdurige oplossing is om de haren weg te laseren. Hierbij wordt het haarzakje vernietigd en duurt het stukken langer voordat de beharing weer terugkomt.

Gezichtsbeharing bleken

Een andere optie is het bleken van gezichtsbeharing, bijvoorbeeld bij haartjes op de bovenlip. Hiervoor is speciaal bleekmiddel te vinden bij de drogist. Helaas is het net als met haarverf zo dat je uitgroei krijgt als je niet regelmatig blijft bleken.

Naar de huisarts

Heb je (plotseling) veel last van gezichtsbeharing en weet je niet wat de oorzaak is? Dan kun je dit het beste overleggen met de huisarts. Gezichtsbeharing is vaak onschuldig, maar het kan ook wijzen op hormoonstoornissen, nierproblemen of aandoeningen als het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). Beter het zekere voor het onzekere nemen dus.

Lees ook: Dit is hoe vaak je je haarborstel zou moeten vervangen

Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels