Onverkochte kleding door de coronacrisis: dit gebeurt ermee

Dit seizoen blijft de laatste mode lang in de rekken hangen

Net toen de lentecollectie in de winkels hing, sloten veel zaken hun deuren vanwege het coronavirus. Hoewel veel fanatieke shoppers gewoon meer online zijn gaan winkelen, heeft de rust in de winkelstraten er wel toe geleid dat er dit voorjaar veel onverkochte kledingstukken overblijven. Wordt deze kleding weggegooid of schuiven we de lentemode (zoals veel andere dingen) gewoon een jaartje door? De Belgische modejournalist Veerle Windels geeft daarop antwoord.

Doorschuiven

Minder druk bezochte winkels zijn niet de enige reden waarom er niet veel kleding wordt aangeschaft. We hebben simpelweg ook minder behoefte om onze kledingkast aan te vullen nu er voorlopig geen festivals, vakanties of speciale gelegenheden als bruiloften in het verschiet liggen. Kunnen we de collectie die nu in de rekken hangt dan volgend voorjaar weer gebruiken? Volgens modejournalist Veerle Windels werkt het niet zo. De modewereld staat niet stil en over een jaar zullen we weer iets anders nieuws willen. Er moet daarom naar een andere oplossing worden gezocht.

Creativiteit

De kledingstukken die de winkels nu niet kwijtraken, moeten straks toch weer plaatsmaken voor de volgende collectie. Windels vertelt in een interview op de Vlaamse Radio 1 dat dit overschot aan kleding vroeger gewoon zou zijn verbrand. Gelukkig zijn er nu merken die besluiten om de stoffen van hun kledinglijn opnieuw te gebruiken. Met deze creatieve insteek worden er nieuwe kledingstukken ontworpen zonder dat er textiel moet worden weggegooid. Ook wel zo duurzaam, want, zegt Veerle Windels: “In deze tijden is het een fantastisch idee om aan het milieu te denken.” Caroline Rush, die onder andere de London Fashion Week organiseert, is het daarmee eens: “Mode maakt veel mensen blij, maar er zijn zeker dingen die we beter kunnen doen, en daar kunnen we nu over nadenken.”

Tijdloos

Ook is de hoop dat er kledingstukken tussen zitten die mensen wel gewoon een jaartje later willen aanschaffen. Door tijdloze basics volgend jaar weer in de winkels aan te bieden, kan ook worden voorkomen dat onverkochte kleding moet worden weggegooid.

Lees ook: Nog altijd dikke mik tussen Bridget Maasland en ex-schoonmoeder Rachel Hazes

Bron: Metro BE, Euronews | Beeld: Unsplash