Eens of oneens: ’Prijsverschil bij kapper voor mannen en vrouwen is discriminatie’

Het prijsverschil is volgens het College van de Rechten van de Mens discriminatie

Je hebt als vrouw vast weleens in het volgende scenario gezeten. Je gaat naar de kapper om je kapsel bij te laten werken. Niets ingewikkelds, gewoon de puntjes. Vervolgens betaal je als vrouw meer dan als man. En dat terwijl jij niet langer in de kappersstoel hebt gezeten dan de man naast je. Is het discriminatie op basis van geslacht? Het College van de Rechten van de Mens vindt van wel.

Tariefverschil voor mannen en vrouwen

Een vrouw van 33 jaar diende een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens over het tariefverschil bij kappers voor mannen en vrouwen. Het College gaf de vrouw gelijk. Kapperszaken die hogere tarieven rekenen voor vrouwen dan voor mannen discrimineren op grond van geslacht. 

De klacht

De vrouw die de klacht indiende was het er niet mee eens dat ze bij kappersketen Tony & Guy en Wave International Hairstyling meer moest betalen dan klanten die man zijn. Het College stelt dat de zaak de prijs voor de behandeling baseert op geslacht en dat is verboden.

Waarom hogere prijs?

Wave International Hairstyling vindt het gegrond om een hogere prijs te berekenen. Zo stelt de keten dat een lagere prijs voor vrouwen afdoet aan de kwaliteit van de behandeling die wordt nagestreefd. Wave International Hairstyling is bereid om een goedkopere behandeling bespreekbaar te maken, míts een vrouw daarom vraagt. Ook daar is het College het niet mee eens. Het betekent immers dat vrouwen dan altijd moeten onderhandelen over de prijs van hun knipbeurt.

Adviserend

Het voorstel van het College: kapperszaken moeten een prijslijst maken en opstellen hoe een behandeling eruit ziet en hoe lang die duurt. Aan de hand daarvan moeten tarieven worden vastgesteld. Of iemand een man of een vrouw is, moet buiten kijf staan. De uitspraak van het College van de Rechten van de Mens is alleen niet bindend, slechts adviserend. Kappers hoeven daarom niet direct hun prijzen aan te passen. 

Lees ook: Het verhaal achter het bijzondere kapsel van Nathan Rutjes

Bron: NOS | Beeld: Unsplash