Puistjes door je mondkapje? Zo voorkom je dit

Zo heb je nooit meer last van ‘maskne’

Nu we steeds vaker mondkapjes dragen, krijgen ook steeds meer mensen last van ‘maskne’: acne of puistjes door je mondkapje. Gelukkig zijn er enkele handige tips om dit te voorkomen.

Puistjes of uitslag door je mondkapje?

Allereerst moet je goed kijken of je last hebt van ‘maskne’ of ‘maskitis’. Bij maskne is er echt sprake van puistjes en mee-eters. Maar bij maskitis is het meer een algemene uitslag door de vochtigheid en warmte onder je mondkapje. Het veel dragen van een mondkapje kan beide gevolgen hebben. Dermatoloog Victoria Barbosa legt uit dat zweet en bacteriën onder je mondkapje blijven zitten, waardoor je poriën sneller verstopt zitten. Maar goed: geen mondkapje dragen is ook geen optie, dus hoe voorkom je dat je puistjes krijgt?

1. Kijk goed naar de stof

Het helpt om een zachte stof voor je masker te gebruiken, vertelt dokter Rajani Katta. “Het eerste wat ik mijn patiënten aanraad, is om na te denken over de stof van het masker.” Polyester en andere synthetische stoffen zijn dus af te raden, terwijl een zachte, ademende stof als katoen juist een goede optie is. “Het werkt het beste als je masker meerdere lagen heeft. Dit helpt niet alleen om jezelf te beschermen tegen besmetting, maar je kunt er zo ook voor zorgen dat de binnenste laag tegen je huid bijvoorbeeld van zacht katoen is”, vervolgt Katta.

2. Was je masker

Het is eigenlijk heel logisch: een bezweet t-shirt trek je ook niet weer aan zonder deze eerst te wassen. Hetzelfde geldt dus voor je mondkapje. Dermatoloog Barbosa vertelt dat je eigenlijk je masker na elk gebruik zou moeten wassen. Het is dan ook een goed idee om meerdere maskers te gebruiken die je kunt rouleren. Je hebt immers ook meerdere shirts en meerdere broeken in je kast hangen, toch?

3. Geen make-up onder je masker

Het dragen van make-up heeft vaak al een redelijke invloed op je huid. Foundation kan je poriën flink verstoppen, wat weer puistjes en mee-eters kan veroorzaken. “Draag zoveel oogschaduw en eyeliner als je wilt, maar pas op met foundations, poeders, en rouge onder je mondkapje”, legt Barbosa uit.

Met deze handige tips kom je dus met een zacht huidje door de coronatijd heen!

Lees ook: Tandarts deelt trucje om slechte adem in mondkapje te voorkomen

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Pexels