Wat is het verschil tussen mannen- en vrouwenparfums?

Thuis-parfum-dragen

Parfum is voor elke neus anders

Net als shampoo en huidverzorgingsproducten zijn er veel producten die speciaal gemaakt zijn voor vrouwen of mannen. Dat geldt ook voor parfum. Maar zit er wel een verschil tussen mannen- en vrouwenparfum? We hebben het antwoord?

Verschillende geuren

Volgens de bekende Italiaanse parfumeur Alessandro Gualtieri is er geen verschil tussen de twee. Hij legt uit: “Er zijn geen mannen- en vrouwenparfums. Het is allemaal gewoon parfum.” Het basismateriaal is meestal hetzelfde, namelijk geurextracten vermengd met een oplosmiddel. Dat is meestal alcohol. Het verschil zit hem alleen in de gebruikte geuren.

Voor hem en haar

Zo zit er in mannenparfums meestal sterke, zware, ‘houtachtige’ geuren, zoals ceder, amber en citrus. De geuren met een vrouwelijk imago zijn het tegenovergestelde, en ruimen juist licht, zoet en fruitig. Uiteraard zijn er ook geuren die voor zowel mannen als vrouwen bestemd is. Verschillende grote merken bieden uniseks parfums aan, en zo is de traditionele eau de cologne geschikt mannen en vrouwen.

Voor elke neus anders

Voor wie de parfum oorspronkelijk bedoeld is, maakt dus eigenlijk helemaal niet uit. “Elke geur op de wereld kan door vrouwen en mannen lekker gevonden worden”, aldus Gualtieri in gesprek met Quest. “Het mooie van parfums is nou juist dat elke neus anders is en iedereen geuren dus op een unieke, eigen manier ervaart.”

Verschillende parfums

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten parfums bestaan. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid geurbestanddelen. Een eau de parfum bestaat voor 15 à 20 procent uit geurbestanddelen. Bij eau de toilette ligt dit percentage tussen de 5 en 15 procent. Een eau de cologne heeft 2 tot 4 procent geurbestanddelen. Hoe hoger het percentage, hoe langer het blijft werken.

Lees ook: Waarom je vanaf nu ook thuis parfum moet gaan dragen

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Laura Chouette