Welke outfit draag jij naar je werk?

outfit-werk

Heb jij zelf invloed op de kleding die je naar je werk draagt?

Wat trek jij iedere dag aan naar je werk? En wat je draagt, is dat puur gebaseerd op je persoonlijke smaak, of liggen daar ook richtlijnen vanuit je werkgever aan ten grondslag? Er zijn een stuk minder mensen dan je zou denken die écht volledig vrij zijn als het gaat om hun kledingkeuze op een werkdag. In sommige beroepen is een uniform of andere bedrijfskleding vereist, terwijl andere bedrijven dresscodes in het leven hebben geroepen. En zelfs als die er niet zijn, zijn er binnen vrijwel ieder bedrijf wel ongeschreven regels over wat passende kleding is (en wat ook vooral niet). Bijna iedereen kleedt zich daarom op werkdagen minimaal een klein beetje anders dan op vrije dagen. Is dat bij jou ook het geval? Draag jij naar je werk precies hetzelfde als op een vrije dag, of kies je je kleding toch op een andere manier uit?

Soms heb je geen keuze

Eigenlijk is het ook wel lekker makkelijk als je tijdens je werk bedrijfskleding of een uniform moet dragen. De vraag ‘kan dit naar het werk?’ hoef je jezelf nooit meer te stellen; je trekt gewoon aan wat je iedere dag aan moet trekken. Je bent zo klaar, hebt nooit discussies over de vraag of een bepaalde outfit geschikt is voor het werk en hoeft ook geen kleding te kopen met je werk in je achterhoofd.

Maar ook als je geen formele bedrijfskleding hebt, heb je soms niet zo heel veel keuze. Er zijn bijvoorbeeld genoeg bedrijven die ‘representatieve’ kleding verplicht stellen, en daar ook bepaalde eisen aan stellen. Mannen worden hier bijvoorbeeld in pak verwacht, terwijl vrouwen iets meer keuze hebben, maar nog steeds wel ‘netjes’ moeten zijn. Grote kans dat je deze kleding buiten je werk niet of nauwelijks draagt.

Als je zelf mag kiezen

Mag je zelf bepalen welke kleding je naar je werk draagt? Dan kan het geen kwaad om, zeker als je ergens nieuw bent, even goed om je heen te kijken. In veel bedrijven heersen namelijk wel wat ongeschreven regels, vaak passend binnen een bepaalde beroepsgroep. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg voorbeelden te noemen waar een overhemd heren min of meer verplicht wordt. Kom jij er in je T-shirt aan, dan zal dat wat vreemde blikken opleveren.

Kijk dus even goed om je heen, en bepaal wat je doet, qua kleding. Je eigen koers varen is stoer, en kan zaken veranderen, maar soms maak je het jezelf er ook lastig mee. Aan de ongeschreven regels een klein beetje je eigen draai geven, kan vaak natuurlijk wel. Waar een pantalon heren snel doet denken aan een formele outfit, kun jij hem ook eens combineren met een mooie trui of een net T-shirt. Daarmee wijk je misschien iets af van de rest, maar vaar je nog steeds je eigen koers én zie je er netjes uit. Vrijwel niemand kan naar het werk precies dezelfde kleding aan als in de vrije tijd gedragen wordt, maar aan je werkkleding je eigen karakter meegeven is in veel gevallen geen probleem.

Bron: De Bijenkorf | Beeld: Unsplash, Hunters Race