Feit of fabel: zorgt die witmakende tandpasta nou écht voor wittere tanden? DIT is het antwoord!

Krijg je echt een Prodent-smile van whitening tandpasta?

In de supermarkt staat een heel schap vol met tandpasta’s met allemaal verschillende eigenschappen. De één heeft witmakende bestanddelen en de andere juist weer niet. Helpt zo’n witmakende tandpasta nou wel echt om witte tanden te krijgen? Het antwoord is: ja!

Onderzoekers van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam concluderen dat deze tandpasta’s wel degelijk voor wittere tanden zorgen. Eén van deze onderzoekers zei tegen het AD: “De basiskleur van het gebit wordt niet witter, maar de oppervlakkige kleur die door koffie en thee drinken verkleurt, kan wel van kleur veranderen. Een whiteningtandpasta polijst dat verkleurde laagje beter weg dan een andere tandpasta.”

Prodentglimlach
Pas alleen wel op met deze tandpasta’s. Een tandpasta’s met een te hoge polijstende werking zou je tandglazuur kunnen beschadigen en dat is niet te herstellen. In Amerika wordt er daarom een maximumwaarde vastgesteld waarin tandpasta mag schuren. Deze waarde is 250 en er is geen Nederlandse tandpasta bekend die over die grens heen gaat. Je hoeft er trouwens niet van uit te gaan dat je de ‘prodentglimlach’ krijgt van een witmakende tandpasta. “Dat badkamertegeltjeswit van acteurs in Hollywood plakt hun tandarts er gewoon op”, sluit hij af.

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay

white