Zelf je haar knippen? Zo pak je dat aan

Lees dit goed voordat je de schaar zomaar in je haar zet

Een bezoekje aan de kapper kan best hoog in de kosten lopen. Zeker wanneer je een kapsel hebt dat vaak gekapt moet worden, zit je niet te wachten op hoge kappersrekeningen. We kunnen ons voorstellen dat je in zo’n geval best zelf de thuiskapper wilt spelen. Maar hoe knip je je mooie lokken een beetje netjes af?

Natuurlijk is het kappen echt een vak, maar het is niet onmogelijk om het zelf eens te doen. Wel is het belangrijk om een aantal basistips te volgen voordat je zomaar in je mooie lokken knipt.

Gebruik een kappersschaar. Een schaar die je ook gebruikt voor het losknippen van verpakkingen en dergelijke kun je beter in de la laten liggen, deze is niet geschikt voor je haar. Wanneer je dit wel doet, zal je snel gespleten haarpunten krijgen en dat is ook niet te bedoeling. Schaf daarom een echte kappersschaar aan. Dat hoeft niet duur te zijn, op internet kun je ze verkrijgen voor een bedrag onder de twintig euro.

Maak je haar vochtig. Droog haar is veel lastiger te knippen dan nat haar. De kans dat je dan scheef knipt is veel groter. Je zou je haar het beste kunnen wassen voordat je het knipt en het handdoekdroog maken. Geen zin om je haar eerst te wassen? Gebruik dan (net zoals ze dat bij de kapper ook vaak doen) een plantenspuit om je haar nat te maken. Spray je haar tijdens het knippen af en toe nat om het vochtig te houden.

Ga niet voor een totaal nieuw kapsel. Een centimeter van je pony afknippen die inmiddels in je ogen prikt, is heel anders dan je lange lokken opeens te transformeren tot een bob. Een nieuw kapsel kan lastig zijn en in dit geval moet je ook weten wat je wel en niet kan. Enkel de puntjes knippen? Dat kan je prima zelf proberen.

Hou plukken haar omhoog. Heb jij vanuit de kappersstoel weleens gekeken naar de techniek van de kapper in kwestie? Dan is het je misschien wel opgevallen dat ze je haarlok omhoog buigen wanneer ze knippen. Dit wordt gedaan voor een luchtig resultaat. Dit kun je zelf ook makkelijk doen. Neem steeds een haarpluk tussen je middelvinger en wijsvinger en glijd naar het einde van de lok en houd hem omhoog.

Bron: margriet. Beeld: Videostill YouTube