Zo was je je haar net zoals de kapper

Nooit meer een slechte haardag met deze tips

Ons haar zit nooit zo goed als na een wasbeurt bij de kapper. Het is net alsof kappers magische handen hebben, waardoor je haar meer volume heeft en hartstikke zacht aanvoelt. Gelukkig kun je die magie van zo’n wasbeurt ook gewoon thuis creëren. Wij leggen je uit hoe.

De juiste manier

Is er dan een foute manier om je haar te wassen, zul je je wellicht afvragen. Nou, ja dus. Volgens haarstylist Hollie Rose Clarke wassen de meeste mensen alleen de bovenste hoofdhuid, waardoor de onderste lokken niet goed schoon worden. Daarnaast slaan we vaak het haar boven onze nek en onze kruin over, wat de zwaartekracht een handje meehelpt en waardoor je volumineus haar wel kunt vergeten. “Het is belangrijk om net wat meer tijd en aandacht in het wassen van je haar te steken”, zegt Clarke. “Als je dat doet, kan je ook thuis dat lichte, soepele net-van-de-kapper gevoel krijgen.” Hieronder deelt ze haar beste tips om je haren te wassen zoals de professionals dat doen.

Goed doorborstelen

Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je onder de douche stapt, is het belangrijk om je haar goed door te borstelen. Begin onderin en werk richting je aanzet. Hierdoor zorg je ervoor dat het vuil in je haar los wordt gemaakt, dat je losse haren wegborstelt en dat er geen klitten meer in je haar zitten.

Kies de juiste temperatuur

“De temperatuur van het water is heel belangrijk”, stelt de kapster. Het is daarom het beste om je haar nat te maken met lauwwarm water. “Te heet water zorgt ervoor dat de haarschubben zich openen, waardoor keratine-eiwitten, je dure salonkleur en natuurlijke vochtinbrengende factoren ontsnappen.” Hierdoor verlies je dus niet alleen sneller je geverfde blonde of bruine lokken, maar ook wordt je haar hier zwakker van. Goed om te weten.

Verdubbel je shampoo

Was je haar niet één, maar twee keer. Gebruik eerst een shampoo om je haar goed te reinigen van vuil en achtergebleven haarproducten. Daarna gebruik je een shampoo om je haar te laten stralen.

Perfecte techniek

Minder is meer, volgens haarstylist Clarke. Het is dus niet nodig om liters shampoo in je haar te doen. Een klodder shampoo, zo groot als een hazelnoot, is meer dan genoeg. “De eerste shampoo zal niet zo erg schuimen, omdat het eerst de viezigheden nog moet weghalen. Bij de tweede keer wassen zul je meer schuim zien”, aldus Clarke. Volgens de kapster begin je eerst bij de aanzet van je haar en masseer je hoofdhuid. Vergeet de plekjes die wat moeilijker te bereiken zijn niet, zoals achter je oren en net boven je nek. Spoel de shampoo weer uit met lauwwarm water.

Shampoo versus conditioner

Waarschijnlijk weten de meesten wel het verschil tussen shampoo en conditioner, maar we leggen het toch nog even uit. “Shampoo werkt als cleanser en zorgt ervoor dat je haar goed schoon wordt. Je hebt het dus alleen nodig op de plekken die vies worden, zoals je hoofdhuid”, vertelt Clarke. Conditioner voedt je haar. “Gebruik conditioner op de drogere delen van je haar, dus vanaf het midden tot de uiteinden. Niet op de aanzet van je haar. Nooit daar”, zegt de kapster stellig.

Koud water

Spoel je haar na met koud(er) water. “Koud water voelt verfrissend, stimuleert bloedcirculatie en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar extra zacht en glanzend zal zijn.”

Haar drogen

Tot slot een punt dat zeker niet onbelangrijk is: droog je haar niet met een handdoek. Je kunt beter voor een microvezeldoek of T-shirt kiezen. Volgens Clarke zijn deze veel beter voor je lokken. Je haar zal er minder door pluizen én droogt er sneller door op. Win-win, dus!

Lees ook: Zo houd je het haarverlies van je huisdier binnen de perken

Bron: Beau Monde | Beeld: Unsplash