Grote sterrenregen zal begin 2019 goed te zien zijn

vallende sterren grote sterrenregen
Ga jij de grote sterrenregen bekijken?

2019 zal goed van start gaan, want indien het weer mee zit zal er een grote sterrenregen te zien zijn. Volgens de verwachtingen zullen er op vrijdagochtend veel vallende sterren te zien zijn. Gemiddeld vallen er zo’n 130 meteoren per uur, oftewel twee per minuut. Als het weer mee zit en het onbewolkt blijft zal de sterrenregen goed te zien zijn.

In 1976 waren er voor het laatst net zo veel vallende sterren te zien als nu.

Grote sterrenregen

Sterrendeskundige Marc van der Sluys van de Radboud Universiteit in Nijmegen stelt dat de eerstvolgende keren dat een grote sterrenregen te zien zal zijn, in 2085 en 2128 zal zijn. De vallende sterren zullen het best te zien zijn op vrijdagochtend rond 6:30. Geadviseerd wordt om naar het oosten te kijken, bij voorkeur vanaf een donkere plek. De maan en de zon in de vroege ochtend verstoren het zicht voor de vallende sterren niet.

Weerbericht

Het weerbericht lijkt voor zover gunstig, ondanks dat eventuele bewolking roet in het eten kan gooien. Vrijdagochtend is de hemel nog goed donker en de meteorenzwerm staat hoog aan de hemel. De meteoren worden ook wel Boötiden genoemd. De lange lichtflitsen zijn blauwachtig en zwak. De meteoren hebben de naam Boötiden omdat het lijkt of de vallende sterren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Ossenhoeder (Latijnse naam Boötes).

Vallende sterren

In werkelijkheid komen er kleine deeltjes stof of gruis vrij van waarschijnlijk een planetoïde. Elk jaar rond begin januari komt de aarde door deze stofwolk. Zodra deze kleine deeltjes in onze dampkring terecht komen, verdampen ze. Deze verdamping zorgt ervoor dat wij een lichtspoor aan de hemel zien. Wij noemen dit een vallende ster of een meteoor.

Lees ook: RIVM: ‘Griepepidemie officieel uitgebroken in Nederland’

Wil dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pxhere