4 veelvoorkomende slaapmythes die je ’s nachts wakker kunnen houden

Je zal weer rustig slapen na het lezen over deze slaapmythes

Een goede nachtrust is niet voor iedereen weggelegd. Vooral wanneer meerdere factoren je nachtelijke routine dreigen te verpesten. Eén van die factoren: liggen piekeren over een aantal slaapmythes die we in de loop van de tijd gingen geloven. Waar moeten we dan aan denken met een slaapmythe? Bijvoorbeeld het eten van een x-aantal spinnen in je slaap. Wat denk jij, waar of niet?

Deze slaapmythes moet je niet geloven.

Slaapmythes

“Er zijn zoveel slaapmythen en daarom wilden we uitvinden welke in feite het meest worden geloofd”, vertelt relaxexpert Michael Acton Smith aan Real Simple. Hoewel sommige slaapmythes redelijk onschuldig zijn, bleek uit de enquête dat enkele fabels schadelijk kunnen zijn voor je algehele slaapgezondheid.

Mythe #1: Je moet in bed blijven liggen als je moeite hebt om in slaap te vallen

Het klinkt tegenstrijdig, maar een beetje fysieke ruimte tussen jou en je bed kan de oplossing zijn voor slapeloze nachten. Als je 20 minuten nadat je het licht hebt uitgedaan nog steeds door Instagram scrolt, adviseert de National Sleep Foundation om even uit je bed te komen. Volgens de NSF-website moeten rusteloze slapers opstaan en naar een andere plek in huis lopen om ontspanning te vinden, zoals lezen of naar muziek luisteren. “Wakker liggen in bed kan een ongezonde link leggen tussen je slaapomgeving en wakker zijn”, zegt de stichting. In plaats van je zachte slaapkamer te associëren met slapeloze nachten, is het het beste om je bed te verbinden aan slaperige gedachten.

Mythe #2: Een slaapmutsje helpt om beter te slapen

Een slaapmythe die veel ten ronde gaat is het drinken van een alcoholisch slaapmutje voor het slapen gaan om zo beter te kunnen slapen. Helaas is niets minder waar en kun je alcohol voor het slapengaan het beste vermijden. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat alcoholgebruik gezonde slaappatronen verstoort. National Sleep Foundation laat weten: “Hoewel alcohol je kan kalmeren en het begin van de slaap kan versnellen, verhoogt het feitelijk het aantal keren dat je ‘s nachts wakker wordt.” Met dat in gedachten willen rusteloze nachtbrakers misschien hun slaapmutsje inruilen voor een slaapvriendelijkere kop cafeïnevrije thee.

Mythe #3: Je kunt verloren slaap inhalen door in het weekend uit te slapen

Uitslapen in het weekend klinkt ongelooflijk verleidelijk, maar je kunt er geen slaap mee inhalen. Volgens een onderzoek van Harvard Medical School is chronisch slaapverlies bijna onmogelijk in te halen. “Zelfs als je 10 uur extra slaapt om te compenseren dat je slechts zes uur per nacht in de afgelopen twee weken hebt geslapen, is je reactietijd en je concentratievermogen slechter dan als je een kort nachtje had getrokken”, zegt de National Sleep Foundation.

Mythe #4: Je eet elk jaar een paar spinnen op terwijl je slaapt

En daar is-ie dan: het eten van spinnen in je slaap. Veel mensen geloven dat we spinnen eten in onze slaap. Wat de bron van deze bijzondere legende ook is, het goede – correctie: geweldige – nieuws is dat het niet waar is. “Veelvoorkomende huisspinnen zijn gewoon niet zo geïnteresseerd in slapende mensen”, leggen de slaapexperts van Tuck uit. “Een slapend persoon zal eerder een spin bang maken dan er een aantrekken.” Gelukkig, nu kunnen we eindelijk weer rustig slapen vannacht!

Lees ook: Slaapverlamming: ‘Het is één van de engste slaapproblemen die er zijn’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Real Simple | Beeld: U.S. Army