5 dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering

Zo kies je de verzekering die bij jou past

De meesten van ons gebruiken hun auto op dagelijkse basis. Naar het werk, bij het boodschappen doen, of om de kinderen naar hun voetbal-, hockey- of zwemtraining te brengen. Ongemerkt maken we zo heel wat kilometers! Daarom is het belangrijk om je auto goed te verzekeren. Je wilt natuurlijk niet voor onvoorziene kosten komen te staan. Maar waar moet je precies op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? 

Met deze 5 tips kies je altijd de beste verzekering.

1. Kies de juiste dekking

Klinkt makkelijk, maar hoe weet je nu precies welke dekking het meest geschikt is voor jouw auto? Bij het verzekeren van je wagen kun je kiezen uit een WA, WA+ of een Allrisk dekking. Een WA-verzekering biedt dekking voor schade die je met jouw auto veroorzaakt aan anderen. Met de WA+-verzekering is daarnaast ook schade aan je eigen auto gedekt, bijvoorbeeld in het geval van diefstal, aanrijding met loslopende dieren en ruitbreuk. Een Allrisk dekking vergoedt ook de schade aan je eigen auto door een aanrijding of vandalisme. Heb je een auto die jonger is dan 3 jaar, dan kun je het beste kiezen voor Allrisk dekking. Auto’s die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn, worden meestal WA+ verzekerd en auto’s ouder dan 8 jaar zijn doorgaans WA gedekt.

2. Check de polisvoorwaarden

De polisvoorwaarden van autoverzekeringen kunnen nogal van elkaar verschillen. Het is hierbij goed om te letten op de hoogte van de no-claimkorting – een korting die je krijgt wanneer je langere tijd geen schade opgeeft – en de invloed van diefstal, schade of vandalisme op de hoogte van je no-claim. Ook is het zaak om na te gaan of er een nieuwwaarderegeling geldt. Dit is van belang wanneer je auto nieuw is en jij de eerste eigenaar bent. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood, je kunt de polisvoorwaarden van verschillende autoverzekeringen gemakkelijk vergelijken via geld.nl. Zo zie je in één oogopslag welke autoverzekering voor jou het meest voordelig is.

3. Houd rekening met het aantal kilometers dat je per jaar rijdt

Verzekeraars kunnen de hoogte van de premie af laten hangen van het aantal kilometers dat je rijdt per jaar. Rijd je toch minder? Dan kan de premie ook lager uitvallen. Probeer in elk geval wel een goede inschatting te maken, zodat je niet plotseling verrast wordt door hogere kosten.

4. Verzeker ook de accessoires

Accessoires die standaard op auto’s zitten zijn meeverzekerd. Extra accessoires moeten daarentegen speciaal opgegeven worden bij het afsluiten van een autoverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een later gemonteerde trekhaak, de airconditioning, of duurdere velgen. Zelfs een andere lak kan hieronder vallen.

5. Tweede auto verzekeren? Kies voor dezelfde autoverzekeraar

Wil je een tweede auto verzekeren? Dan begin je vaak met nul schadevrije jaren, omdat deze per auto worden opgebouwd. Zonder schadevrije jaren profiteer je logischerwijs ook niet van een no-claimkorting. Echter, je kunt wel in aanmerking komen voor een tweede autoregeling, waarbij je wél profiteert van een no-claimkorting. Hiervoor is het wel belangrijk dat je beide auto’s bij dezelfde verzekeraar verzekert.

Lees ook: Waarom je de airco in je auto beter niet kunt gebruiken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Autoverzekering.nl | Beeld: Pexels