5x zo bied je een luisterend oor op een bewuste manier

Hoe goed luister jij nu écht?

Goed kunnen luisteren is een fijne eigenschap om te bezitten. Je kunt er zelf veel van leren en het is voor anderen prettig als ze hun ei bij je kwijt kunnen. Maar het is nog helemaal niet zo eenvoudig! Vaak dénken we dat we goed naar iemand luisteren, maar achteraf blijkt dat we maar de helft hebben meegekregen van wat hij of zij vertelde. Wil je iemand een luisterend oor bieden? Met deze 5 tips kun je dat op een bewuste manier doen.

Goed luisteren lijkt misschien makkelijk, maar vaak krijgen we maar de helft mee van wat iemand zegt.

Luisterend oor

Wist je dat we door alle prikkels slechts 25 procent onthouden van wat we horen? Dat kan beter, zo vindt ook Julian Treasure. Hij doet onderzoek naar geluid en legt in een TED-talk uit hoe je met vijf oefeningen bewuster kunt luisteren naar anderen en naar de geluiden om je heen.

1. Luister naar de stilte

Daarmee bedoelen we natuurlijk niet als de ander aan het woord is. Maar gewoon een momentje voor jezelf: sta drie minuten stil bij de stilte die je om je heen hoort. Dit zal je trainen om bewuster te kunnen luisteren naar geluiden.

2. Onderscheid verschillende geluiden

Probeer eens de verschillende geluiden die je hoort te onderscheiden. Kies hierbij eerst voor een makkelijke omgeving, de wachtkamer bij de dokter bijvoorbeeld. Luister naar het geluid van de tikkende klok en onderscheid dat van het verschuiven van de voeten van mede-patiënten en de geluiden die je wellicht van buiten hoort. Dit werkt als een soort mindfulness en door deze oefening word je je ook bewuster van jezelf. Denk je het aardig goed onder de knie te hebben? Probeer deze oefening dan eens in een restaurant.

3. Alledaagse dingen

Probeer eens de schoonheid te zien van de alledaagse dingen. Het ritme van de geluiden die je hoort. Dit bewustzijn zorgt er volgens Treasure voor dat je de wereld om je heen meer gaat waarderen.

4. Luisterposities

Wees je ervan bewust dat er meerdere luisterposities bestaan. Zo kun je actief of passief luisteren, kritisch of juist empatisch. Beslis voor jezelf vooraf op welke manier je kunt en wilt luisteren.

5. Luisteren naar een ander

Wanneer je jezelf getraind hebt om naar de geluiden uit je omgeving te luisteren, kun je dit toepassen op andere mensen. Volgens Treasure doe je dit volgens de RASA-methode: Receive, Appreciate, Summarise, Ask. Anders gezegd: luister met aandacht en zorg en maak instemmende geluiden. Zo laat je de spreker weten dat je nog luistert. Tussendoor kun je zo nu en dan samenvatten wat de ander zegt (”Je bedoelt dus dat…” of ”Je vindt dus dat…”). Door dit te doen, kun je controleren of je het verhaal dat je ander vertelt, goed begrepen hebt.

Lees ook: Met deze tips wordt het makkelijker om socialer te zijn tijdens gesprekken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bedrock | Beeld: Pexels