5x zo kun je je kat koel houden op hete zomerdagen

Katten kunnen in de zomer wel wat hulp van hun baasje gebruiken

Niet alleen wij lopen te puffen en te zweten op hete zomerdagen, onze huisdieren hebben ook last van de warmte. Wanneer je niet oppast, kunnen ze zelfs oververhit raken. Heb je een kat als huisdier? Dan is het belangrijk dat je je kleine vriendje in de zomer een handje helpt om koel te blijven. Katten hebben namelijk zelf niet door dat ze het warm hebben. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je kat zijn hoofd en lijf koel houdt. 

Katten hebben zelf niet door dat ze het warm krijgen en kunnen daardoor gemakkelijk oververhit raken.

1. Schaduw

Is jouw kat graag buiten? Zorg dan voor voldoende schaduw in je tuin. Dit verkleint het risico op zonnesteken. Hoewel die bij katten gelukkig niet erg vaak voorkomen, kunnen ze er wel een oplopen. Met name katten met een platte snuit zijn extra gevoelig voor de zon.

2. Natte handdoeken

Katten zweten via hun poten, dus het kan helpen om deze extra te koelen op hete dagen. Maak een paar handdoeken vochtig en wikkel zijn pootjes vervolgens in de koude doeken. Je kat zal het hierdoor minder warm hebben.

3. Drinkwater

Katten kunnen snel uitgedroogd raken, omdat hun lichaam minder snel signaleert dat het water nodig heeft dan het onze. Ze drinken simpelweg niet of niet genoeg, terwijl dat eigenlijk wel nodig is. Om te voorkomen dat je kat uitgedroogd raakt, kun je hem het best nat voedsel uit blik geven, naast het normale droogvoer. Vergeet daarnaast ook niet het drinkbakje ver uit de buurt van het eten te plaatsen, want veel katten vertikken het om vlak naast hun eten te drinken.

 4. Ruimte

Katten zoeken op warme zomerdagen het liefst zelf ergens in huis een donker, koel plekje op. Zorg er daarom voor dat ze genoeg ruimte hebben om een fijne plek te kiezen waar ze zich op hun gemak voelen. Sluit ze vooral niet op in een kleine kamer!

5. Borstelen

In de zomer verliezen katten hun dikke wintervacht. Je kunt ze hier een handje bij helpen door hun vacht regelmatig te borstelen, zodat ze de losse haren sneller kwijtraken. Een dunnere vacht betekent dat ze het minder snel warm krijgen. Bovendien is de kans groot dat je kat zichzelf uitgebreid schoonmaakt na een borstelsessie, wat ook helpt tegen de hitte. Door het likken koelt de vacht namelijk af. Handig!

Lees ook: Vertel het je baas: dit zijn de voordelen van een hond op kantoor

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash