6x dingen die ongemerkt een slechte invloed hebben op je gebit

Wij wisten niet dat dit invloed had op onze tanden!

Je tanden zijn een kwetsbaar onderdeel van je lichaam. Wanneer je gebit eenmaal beschadigd is, herstelt het zichzelf vrijwel nooit meer. Er zijn een hoop verschillende dingen die invloed hebben op je tanden. Dat frisdrank, koffie en suiker een negatieve impact hebben op je gebit, zal voor niemand een verrassing zijn. Maar er zijn ook een hoop andere dingen die funest kunnen zijn, waaraan je misschien niet meteen zou denken. Dit zijn de zes meest opvallende.

Deze zes verrassende dingen kunnen schade toebrengen aan je gebit.

1. Stress

Waarschijnlijk wist je al dat teveel stress niet goed is voor je gezondheid. Maar wist je ook dat stress heel schadelijk is voor je gebit? Het tast je afweersysteem aan, waardoor je meer risico loopt op bijvoorbeeld parodontitis. Dit is een vorm van tandvleesontsteking, met symptomen als bloedend tandvlees en een slechte adem. In heel ernstige gevallen kan het er zelf toe leiden dat je tanden en kiezen eruit vallen. Herken je de zojuist beschreven symptomen bij jezelf? Breng dan vlug een bezoek aan de tandarts.

2. Hoge bloedsuikerspiegel

Een hoge bloedsuikerspiegel komt vaak voor bij diabetespatiënten. Een gevolg van een hoge bloedsuikerspiegel is dat je een droge mond krijgt, iets wat ook veroorzaakt kan worden door de medicijnen voor diabetes. Doordat er minder speeksel in je mond aanwezig is, zijn je tanden gevoeliger voor gaatjes.

3. Fruit

Hoewel fruit heel gezond is en bomvol vitaminen en vezels zit, worden je tanden iets minder gelukkig van deze zoete snack. De bacteriën in je mond zetten de fruitsuikers om in zuur en dat tast je gebit aan. Hiermee willen we natuurlijk niet zeggen dat je fruit helemaal moet laten staan, maar probeer je fruitinname wel te beperken tot twee stuks per dag. Je speeksel neutraliseert de zuurgraad in je mond weer na het eten, dus door niet de hele dag van een bakje druiven te snoepen, beperk je de schade.

4. Langzaam drinken

Om dezelfde reden als hierboven, kun je zure dranken als vruchtensappen, frisdranken en wijnen het beste zo snel mogelijk opdrinken. Wanneer je een uur aan zo’n drankje nipt, worden je tanden lange tijd blootgesteld aan het zuur en dat tast je glazuur aan. Het kan ook helpen om je drankje via een rietje te drinken.

5. Rijst, aardappelen en pasta

Naast fruit, koek en snoep, zijn er ook andere voedingsmiddelen die ongemerkt veel suiker bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld aardappelen, pasta en rijst. Zou je niet meteen verwachten, toch? Deze producten bevatten zetmeel die in je mond worden omgezet in zuren die voor gaatjes kunnen zorgen. Maar geen paniek: zolang je hooguit zeven eetmomenten per dag hebt, hebben je tanden voldoende kans om zich na de maaltijd te herstellen.

6. Medicijnen

Van bepaalde medicijnen is bekend dat ze de aanmaak van speeksel remmen, waardoor je snel een droge mond krijgt. Net als bij een hoge bloedsuikerspiegel kan dit leiden tot een verslechtering van het gebit. Veelvoorkomende medicatie met deze bijwerking zijn antidepressiva en antipsychotica. In zo’n geval kan suikervrije kauwgom helpen om meer speeksel te produceren. Naast antidepressiva en antipsychotica, kunnen ook hoestdranken, zuigtabletten en keelpastilles een negatieve impact hebben op je tanden. Deze medicijnen bevatten veel suikers, waardoor ze gaatjes kunnen veroorzaken. Poederdeeltjes in luchtwegverwijders van astmapatiënten kunnen bovendien langs de tanden schuren en op die manier schade aanrichten.

Lees ook: 5 vragen die je nooit aan een depressief persoon moet stellen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Gezondheidsnet | Beeld: Pexels