DEZE 7 dingen deden je ouders vroeger áltijd, maar kunnen nu écht niet meer!!

ouders

Vroeger ging de opvoeding er héél anders aan toe dan nu!

De jaren ’50, ’60 en ’70 waren een totaal anderen tijd, de normen en waarden zijn sindsdien enorm veranderd. In de jaren ’60 stond op elke verjaardag een glas met sigaretten op tafel en in de jaren ’70 was vrijheid en blijheid belangrijker dan structuur.

In de huidige tijd, met biologische kinderhapjes, veiligheid voor alles en een fobie voor bacteriën kunnen we ons helemaal niets meer voorstellen bij de regels en gewoonten die onze ouders vroeger naleefden. Hier daarom een overzicht van 7 alledaagse dingen waar je vroeger niet raar van op keek, maar waar je nu als ouder echt niet meer mee wegkomt! Heel grappig om te lezen, vooral samen met je moeder of vader!

  • Trakteren op school: Als kind mocht je de klassen rond met een traktatie waarvan meestal het glazuur al van je tanden sprong als je er naar keek. Niemand deed ingewikkeld over snoepkettingen en zakjes chips. Nu stellen de meeste scholen een volvette traktatie niet op prijs en zit het er dik in dat traktatie in de rugtas mee naar huis moet.
  • Roken in de buurt van kinderen: in de woonkamer, in de auto en leraren hadden gewoon een asbak op hun bureau staan: roken waar kinderen bij waren was doodnormaal. Kan jij je nog voorstellen dat mensen tot 1995 gewoon een peukje opstaken in het vliegtuig? Nu geldt bijna overal een rookverbod en in de buurt van kinderen roken is not done.
  • Rondrijden zonder autostoeltje: Echt verantwoord is het niet, maar 30 jaar geleden hanneste geen enkele ouder haar kroost met het MaxiCosi in de auto. Baby’s werden gewoon vervoerd in een reiswiegje op de achterbank.
  • Billenkoek: ondeugende kinderen kregen een draai om de oren, een tik op de vingers of een pak op de billen. Nu hebben lijfstraffen plaatsgemaakt voor een vermanend woordje, een tik geven is echt uit den boze.
  • Kinderen alleen thuislaten: moeder ging even een boodschap doen of koffiedrinken bij een vriendin en jij lag lekker een tukje te doen of was lekker aan het spelen. Alleen thuis! Nu is dat onvoorstelbaar, je kan rekenen op verontwaardigde blikken als je even van huis gaat en je kroost een paar minuten onbeheerd achterlaat.
  • Kinderen in de auto laten wachten: Datzelfde geldt voor kinderen even laten wachten in de auto. Even gauw naar de bakker terwijl de kinderen zoet wachten op de achterbank, blijkt niet zonder risico. De afgelopen jaren liep het een aantal keer dramatisch af met kleine kinderen die te lang in een warme auto zaten. Nu wordt als ouder toch wel van je verwacht dat je je kind meeneemt en niet achterlaat op de parkeerplaats – ook al is het maar voor een paar minuten.
  • Zonnebrand smeren: Vrijwel niemand haalt het nu nog in z’n hoofd om z’n kind onbeschermd in de zon te laten spelen. Vroeger mensen daar een stuk minder zorgvuldig in. Je kreeg een beetje factor 15 op je snoet en bijsmeren was er zelden bij. Nu is het rood, morgen is het bruin luidde het credo.

Heb jij nog leuke toevoegingen? Laat het ons weten!