7 dingen waardoor je te veel geld uitgeeft tijdens de feestdagen


Door dit niet meer te doen, kun je toch besparen

Hoe magisch de feestdagen ook kunnen zijn, de decembermaand kan ook een heleboel stress met zich meebrengen. Zo maakt de een zich zorgen over het eten dat gemaakt moet worden en breekt de ander z’n hoofd over welk cadeau hij of zij aan iemand moet geven. Tevens is de decembermaand een ontzettend dure maand.

De feestdagen zijn hartstikke leuk, maar de feestmaand is minder leuk voor de portemonnee.

1. Feestvreugde

Het kopen en versturen van kerstkaarten, het bezoeken van Weihnachtsmarkten en het doen van boodschappen voor het kerstdiner: in de decembermaand geven we bijna allemaal meer geld uit dan we normaal doen. Ook kopen we graag cadeaus en slaan we eten in alsof we er weken van moeten eten. Hierdoor geven we snel meer geld uit dan nodig is. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met dingen waar je op kunt besparen.

2. Je maakt geen boodschappenlijstje

Als je een supermarkt inloopt zonder boodschappenlijstje, koop je vaak veel meer dan je nodig hebt. Vooral als je honger hebt, wordt er veel sneller een product in je winkelwagentje gegooid dat je helemaal niet nodig hebt. Helemaal als je ook nog de inkopen doet voor het kerstdiner, zul je veel meer producten kopen dan je nodig hebt. Denk daarom altijd uit wat je wilt maken en maak een boodschappenlijstje.

3. Maak een budgetlijstje

Als je toch bezig bent met het maken van een boodschappenlijstje, stel dan ook meteen voor jezelf samen hoeveel geld je waaraan wil uitgeven. Geef je tijdens je feestdagen cadeaus aan familieleden? Stel dan voor jezelf een budget hoeveel geld je wil uitgeven per persoon. Stel ook voor jezelf vast hoeveel geld je wil uitgeven aan de boodschappen.

4. Cadeaus kopen

Als we het toch over cadeaus hebben: geef alleen cadeaus aan mensen als je het ook echt wil en leuk vindt om cadeaus te geven. Koop geen cadeaus, omdat je het gevoel hebt dat het moet. Het is helemaal prima als je geen presentjes geeft, of alleen een kleinigheidje geeft aan familie. Voel je je toch verplicht om anderen ook een cadeau te geven? Dan hoef je heus niet diep in de buidel te tasten. Zo kun je bijvoorbeeld ook (kerst)koekjes aan iemand geven die je zelf hebt gebakken.

Lees meer op de volgende pagina.

Pagina 1/2