7 tips om je goede voornemens deze keer wél vol te houden

Zo bereik je je doelen

Vaker sporten, stoppen met roken of die overtollige kilo’s kwijtraken. Elke oudejaarsavond weer nemen we onszelf plechtig voor om onze gestelde doelen in het nieuwe jaar nu écht te bereiken. Maar meestal hebben we deze alweer laten varen tegen de tijd dat het maart is. Dit jaar wordt het anders: met deze zeven tips houd jij je goede voornemens wél vol!

1. Maak je doelen zo concreet mogelijk

Wees specifiek! Streef je er bijvoorbeeld naar wat gewicht te verliezen? Zeg dan: ‘in het nieuwe jaar ga ik drie kilo kwijtraken’, in plaats van: ‘in het nieuwe jaar ga ik afvallen’. Door concrete doelen te stellen, is het makkelijker om je vooruitgang bij te houden.

2. Zoek een bondgenoot

Heb je jezelf voorgenomen om twee keer per week te gaan fitnessen? Spreek dan met een vriend(in) af om op vaste tijden in de week te sporten. Door een gezamenlijk doel te stellen, ben je minder snel geneigd dat doel op te geven. Bovendien kun je elkaar motiveren en elkaar moed inspreken als je het even niet meer ziet zitten.

3. Stel prioriteiten

Maak bewust tijd vrij om aan je doelen te werken. Doe je dit niet, dan is de kans erg groot dat het er niet van komt. Ben je bijvoorbeeld van plan een boek te schrijven? Blok dan een paar uur per week in je agenda en gebruik die tijd ook daadwerkelijk om te schrijven. Vergelijk het met een doktersafspraak of een zakelijke afspraak die je echt niet kunt missen.

4. Breng mensen op de hoogte van je doel

Vertel mensen in je omgeving over je goede voornemens. Als je weet dat er over je schouder wordt meegekeken, zul je minder snel onder je doel uit proberen te komen.

5. Houd je vorderingen bij

Bekijk van tijd tot tijd eens hoe je ervoor staat. Elke stap vooruit is er één om trots op te zijn! Daarnaast blijf je zo gemotiveerd om je doelen te behalen. En kom je er tijdens zo’n reflectiemomentje achter dat het toch niet zo goed gaat als je zou willen? Dan kun je je plan altijd bijschaven.

6. Beloon jezelf

Vergeet niet om jezelf af en toe eens te belonen. Is het je gelukt om twee kilo af te vallen? Gun jezelf een filmavondje. Heb je al een week geen sigaret aangeraakt? Trakteer jezelf dan op een lekker gebakje. Let hierbij wel op dat je jezelf niet te vaak beloont en deze beloningen je doel niet in de weg staan.

7. Heb geduld

Wees niet té streng voor jezelf. Het behalen van je goede voornemens kost nu eenmaal tijd en is geen lineair proces. En sla je na een off-day eens de sportschool over en plof je op de bank met een grote reep chocola, dan is dat oké. Iedereen kent momenten van zwakte, dat is menselijk. Denk niet: ‘nu is alles voor niets geweest’, maar pak de draad de dag erna gewoon weer op. Je kunt het, echt!

Lees ook: Dankzij deze tips heb je ’s nachts tijdens oud en nieuw genoeg energie

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash