7 tips voor mensen die bang zijn voor de tandarts

tandarts
Fobie voor de tandarts? Lees dan deze tips

Een bezoekje aan de tandarts is natuurlijk voor niemand erg leuk. Een gewone controle is meestal zo erg nog niet, al hebben wij echt een hekel aan het verwijderen van tandsteen. Maar sommige behandelingen bij de tandarts zijn op zijn zachtst gezegd geen pretje. Hoewel we met moderne techniek nergens meer voor hoeven te vrezen, is een kwart van alle Nederlanders bang voor de tandarts. Val jij hieronder? Lees dan deze tips!

Leuker kunnen we het niet maken, wel minder eng!

Tandarts

Gaan jouw nekharen al overeind staan als je alleen al denkt aan het haakje waarmee tandsteen verwijderd wordt, of erger nog, de krijsende boor? Uit onderzoek blijkt dat zo’n 800.000 Nederlanders zó bang voor de tandarts zijn dat ze nooit gaan, en dat is niet erg goed voor je gezondheid. Als je te lang rond blijft lopen met klachten aan je gebit, dan kan dit uitgroeien tot een nog veel groter probleem. Dus, ontwijk de tandarts niet. Misschien wordt het met deze tips ietsje gemakkelijker.

1. Zo jong mogelijk

Als je dit leest dan is het waarschijnlijk al te laat, maar je (klein)kinderen kunnen hier nog baat bij hebben. Het is belangrijk dat dat jonge kinderen zo vroeg mogelijk kennismaken met de tandarts. Hoe kleiner ze zijn, hoe minder groot de kans dat ze er angst voor ontwikkelen. Als het iets is wat ze al hun hele leven doen, dan is er minder reden om er bang voor te zijn. Geef je angst dus niet door aan je kind en neem ze al vroeg mee naar de tandarts!

2. Vertel het

Het is misschien lastig, maar vertel je tandarts dat je een beetje bang bent. Hij of zij kan hier dan rekening mee houden en dit kan al een hele opluchting zijn. Bel eventueel de assistente om te vragen of je een langere afspraak kunt krijgen zodat de tandarts zijn of haar tijd kan nemen. Zo kan de tandarts meer uitleg geven, wat veel mensen gerust stelt.

3. Informatie

Vraag informatie op bij je tandarts als je een specifieke behandeling krijgt. Dan weet je precies wat je te wachten staat, wat wellicht al een beetje geruststelt. Ook vinden sommige mensen het fijn om mee te kunnen kijken met de behandeling. Je tandarts kan een spiegel boven je gezicht hangen zodat je precies kunt zien wat hij doet. Anderen vinden dit helemaal niet fijn, dus de spiegel kan ook weg. Het belangrijkste is om je zorgen met de tandarts te delen.

4. Verdoving

Als je bang bent voor de pijn bij de tandarts mag je altijd om een verdoving vragen. Natuurlijk niet voor een normale check-up, maar moet er iets groters gebeuren zoals het vullen van een gaatje of een zenuwbehandeling, vraag dan om een verdoving! Dit is maar een klein prikje die je vaak helemaal niet voelt.


Pagina 1/2