Video: zo gaan anti-abortusdemonstranten te werk op de stoep van abortusklinieken

EenVandaag bracht met een verborgen camera in beeld hoe heftig dit kan zijn

Ze staan dagelijks op de stoep van Nederlandse abortusklinieken: anti-abortusdemonstranten. De demonstranten lijken steeds verder te gaan in het willen overbrengen van hun boodschap. Zo zou een aantal van hen de bezoekers van de klinieken aan de ingang intimideren en worden de bezoekers zelfs tot in de wachtkamers achtervolgd, zo bericht EenVandaag. Abortuscentra en de beroepsvereniging van gynaecologen willen dit gedrag een halt toeroepen door middel van bufferzones.

Een bufferzone voor de klinieken moet de veiligheid van de bezoekers garanderen.

Bufferzone

Abortuscentra en de beroepsvereniging van gynaecologen willen dat gemeentes een bufferzone voor abortusklinieken instellen. Met bufferzones willen ze voorkomen dat de anti-abortusdemonstranten de bezoekers van de klinieken niet meer kunnen intimideren. EenVandaag filmde met een verborgen camera bij het Vrelinghuis in Utrecht hoe anti-abortusdemonstranten te werk gaan. Zo sprak een demonstrant de verslaggeefster aan en vroeg: “Weet je hoe je kindje aan het einde komt?”. Tevens deelt de demonstrant dat uit onderzoek blijkt dat hele jonge foetussen erg pijn lijden bij een abortus.

Kwetsbaar

“Je ziet dat heel veel mensen heel erg schrikken, soms in huilen uitbarsten”, vertelt gynaecoloog Ineke Seumeren aan EenVandaag. Ze noemt de manier waarop de demonstranten te werk gaan pure misleiding. “Een paar weken geleden is hier een jonge vrouw huilend weggehold toen dat gebeurde. Het is een ontzettende agressieve daad op het moment dat iemand heel kwetsbaar en nerveus is.”

Emoties

Sabine onderging wegens medische redenen een abortus bij het Vrelinghuis en vertelt hoe de demonstranten haar benaderden. Zo deden ze zich voor als personeel van de kliniek toen ze aankwam bij de kliniek. “We zaten al weken in een rollercoaster van emoties, op dat moment waren we al leeg vanbinnen. We keken elkaar aan en zijn gewoon weggelopen. Bij de receptie kwamen we erachter dat zij niet van het Vrelinghuis waren.” 

Toename overlast

Meerdere klinieken in Nederland ondervinden deze toename van overlast van demonstranten. Zo laat de kliniek in Den Bosch weten dat er choquerende folders voor hun kliniek worden uitgedeeld en vertelt een kliniek in Roermond dat de demonstranten de toegang tot de kliniek blokkeren en dat hun patiënten tot in de wachtkamer achtervolgd worden. Het humanistische verbond pleit daarom voor bufferzones bij gemeentes om te voorkomen dat bezoekers bij de ingang van een kliniek worden geïntimideerd.

Bekijk hieronder zelf de uitzending, vanaf 18:42 seconden.

Bron: EenVandaag | Beeld: videostill EenVandaag