Aart Staartjes teleurgesteld in NTR en NPO: ‘Sesamstraat wordt vermoord’

Aart
De acteur steekt zijn mening niet onder stoelen of banken

Aart Staartjes is geen fan van de nieuwe uitzendmethoden van Sesamstraat en deelt zijn ongezouten mening hierover in een gesprek met Nieuwe Revu. De 79-jarige acteur denkt dat de baas van de NTR en de zenderbazen van de NPO het populaire kinderprogramma proberen ‘te vermoorden.’ “Wat er momenteel gaande is, noemen ze in de ondernemerswereld een sterfhuisconstructie: als je Sesamstraat op rare uren en onvindbare kanalen neer gaat zetten, gaat het vanzelf dood.”

Aart Staartjes nam van 1984 tot 2009 de rol van meneer Aart op zich in Sesamstraat. Jarenlang wist het programma de harten van duizenden kinderen te stelen, maar sinds 1 januari 2016 zijn de kijkcijfers dramatisch gekelderd. Het programma wordt niet meer om 18:00 uur uitgezonden, zoals tientallen jaren het geval was. Het wordt nu alleen nog maar uitgezonden via een digitaal themakaneel en ’s ochtends en ’s middags herhaald. Iets waar Staartjes zich behoorlijk over op kan winden.

Grote onzin
Al jarenlang maakt Staartjes zich boos over de veranderingen in het uitzendschema van het kinderprogramma. Het raakt hem dan ook in het hart als de netmanagers van NPO en de baas van de NTR roepen dat Sesamstraat niet meer van deze tijd is. “Flikker nou toch op, het draait allemaal om de reclame. Het is een geldkwestie. Met het programma zelf is niks mis, het gaat om de plek die het krijgt”, vertelt Staartjes in Nieuwe Revu.

Toekomst
Al eerder liet Staartjes weten dat NTR bezig is met het bedenken van een nieuw concept voor een kleuterprogramma en dat hij daardoor de toekomst voor Sesamstraat somber inziet. Zo vindt de acteur dat het ‘gezeur’ is dat kinderen het programma op hun iPad zouden kijken. “Heeft ieder kind een eigen iPad? Kan een 3-jarige zelf naar Uitzendinggemist? Ik vind: naar Sesamstraat kijk je samen met je ouders, om half zeven.”

Opnieuw spreekt Staartjes zijn twijfel uit tegen het tijdschrift. “Ik heb werkelijk geen idee hoe lang Sesamstraat nog te zien zal zijn. Ik las dat de licentie vorig jaar is verleng tot eind 2018, maar wat zegt dat?” Ook is de regisseur teleurgesteld dat er veel minder afleveringen worden geschoten dan voorheen. “Ze kunnen herhalen wat ze willen, want de herhalingsrechten zijn gekocht. Voorheen maakten we honderd nieuwe afleveringen per jaar, de laatste keer was dat nog maar de helft. De eerstvolgende opname staat gepland voor december, maar ik blijf sceptisch.”

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws, Nu | Beeld: videostill