Oeps: actrice Marit van Bohemen uit de rechtbank gezet tijdens proces Holleeder

Marit van Bohemen was zich van geen kwaad bewust

Nederlandse actrice Marit van Bohemen is maandag uit de zwaar beveiligde bunker gezet waar het proces tegen Willem Holleeder plaatsvindt. Ze maakte met haar telefoon opnames van de stem van Sonja Holleeder. Van Bohemen gaat de rol van Sonja spelen in een nieuwe dramaserie, gebaseerd op het boek Judas van Astrid Holleeder. 

“Ik was me van geen kwaad bewust”, aldus Marit van Bohemen, bekend van Voetbalvrouwen en Onderweg naar Morgen.

Enorme blunder

Marit noemt haar misser een ‘enorme blunder’. “Ik was naar de rechtbank -een plek waar ik nog nooit geweest ben- gegaan om me te verdiepen in het Amsterdamse accent van Sonja Holleeder, ter voorbereiding van mijn rol.” Eenmaal daar besloot Marit een kort stukje op te nemen met haar mobiele telefoon. “Wist ik veel dat dat niet mag in een rechtbank. Ik werd vrijwel direct aangesproken door een rechtbankmedewerkster, die vertelde mij dat wat ik had gedaan ten strengste verboden is.”

Overtreding van de regels

Van Bohemen werd nadat ze betrapt werd apart genomen door de politie om onder toezicht de opname te verwijderen. “De politie wilde honderd procent zekerheid hebben over het daadwerkelijke wissen van Sonja’s stem.” Toen dat in orde bleek wilde de blonde actrice weer naar binnen gaan om de rest van het verhoor bij te wonen, maar dat ging niet door. “Iemand die wegens overtreding van de rechtbankregels terecht is gewezen, mag de zaal niet nog eens betreden. Ik schaamde me kapot.”

Blond en naïef

De Voetbalvrouwen-actrice zegt dat ze achteraf wel had kunnen weten dat het maken van een opname in de rechtbank verboden is. “Het klinkt misschien blond en naïef, maar ik was echt niet op de hoogte van die regel.” Van Bohemen heeft geen materiaal meer om zich voor te bereiden op haar rol, maar ze heeft haar wel lang genoeg horen praten om een indruk te krijgen. “Zo had ze een fraai Amsterdamse accent en klonk behoorlijk zenuwachtig. Je kon iets van angst horen. Al met al heb ik genoeg om haar straks goed en zo natuurlijk mogelijk te kunnen vertolken.”

Sonja Holleeder stond in de rechtbank om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, die onder meer wordt verdacht van de moord op haar man Cor van Hout. Sonja en haar zus Astrid zijn de belangrijkste getuigen in het proces.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld Hollandse Hoogte