Vrij mobiel internetten binnen de EU: wat zijn de addertjes onder het gras?

Er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan de nieuwe internetregeling

Sinds een weekje kan je mobiele provider je geen extra kosten factureren voor het mobiel internetten binnen de Europese Unie. Je kunt dus gratis WhatsAppen om die leuke vakantiekiekjes van je kinderen te delen en je kunt op Google Maps een kaart zoeken als je verdwaald bent in die kleine straatjes van het ene dorpje. Maar kan dit écht zo zorgeloos als we denken?

Bewoners van de Europese Unie (én IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) kunnen vrij mobiel internetten zo lang ze in een EU-land zijn. Je verbruikt dus je normale bundel. Ben je in het buitenland en wil je internetten? Ga dan naar de instellingen op je telefoon en hier kun je de dataraming aanzetten. Maar let wel op het volgende:

  • Addertje 1: Bellen kan duurder zijn. Als je vanuit Nederland naar het buitenland belt, betaal je een hoog tarief. Dit bedrag kan oplopen tot 90 cent per minuut, zelfs als je een onbeperkt bellen-abonnement hebt. Dit geldt overigens alleen wanneer je in Nederland bent. Bel je vanuit het buitenland naar een ander EU-land? Dan gelden er geen extra kosten. 
  • Addertje 2: Heb jij een onbeperkt databundel in Nederland? Dan geldt dit helaas toch niet helemaal in het buitenland. Bij veel providers geldt wel dat je in het buitenland een maximale hoeveelheid data hebt. Bij T-Mobile is dat bijvoorbeeld 10 GB en bij Tele2 6 GB.
  • Addertje 3: Ga je langer dan vier maanden naar het buitenland waar je data verbruikt? Dan mag je provider extra kosten berekenen. Ga je dus langer op reis? Of gaan je kinderen voor hun studie naar het buitenland? Dan is een lokaal abonnement een beter idee.

Bron: VriendinBeeld: Archief