Ah oh: eten en drinken in plastic wordt nóg duurder

plastic

Dit zou te maken hebben met een extra toeslag

Vanaf 1 juli dit jaar mogen horeca, tankstations, supermarkten én speciaalzaken geen eten en drinken in plastic verpakking verkopen zonder daar een extra toeslag voor te rekenen. Willen ze dit niet doen? Dan kunnen ze als alternatief herbruikbare verpakkingen gebruiken. Maar of ze daar nou per se op zitten te wachten? 

Extra toeslag

Op dit moment zijn Jumbo, PLUS en de Albert Heijn bezig met de invulling van de nieuwe regels. “We stimuleren hergebruik waar dat kan”, stelt de Albert Heijn. “Maar het moet voor de klant wel praktisch uitvoerbaar zijn”, zo laat een woordvoerder van de supermarktketen weten.

Zo is het voor de supermarkten natuurlijk bijna onmogelijk om voedsel en drinken uit plastic verpakkingen te halen en in herbruikbare verpakkingen in de schappen te leggen. Hierdoor zal er dus op veel eten en drinken een toeslag komen van 5, 25 of 50 cent.

Tankstations

Maar hoe zit dat dan bij tankstations? Zij noemen de nieuwe regels: “met de beste bedoelingen maar weinig praktisch.” Volgens hen is het niet haalbaar om herbruikbare verpakkingen te gebruiken. Volgens hen zijn weggebruikers die langs een tankstation gaan, gericht op gemak en snelheid. “Daar past een eigen beker of bakje niet direct bij. Mensen zullen eerder bereid zijn om extra te betalen.”

Ook zien ze herbruikbare bekers die bij de tankstations in de vaatwasser moeten, niet echt praktisch. “De meeste zullen geen ruimte hebben voor ook nog een afwasmachine erbij.”

Lees ook: Extinction Rebellion wil vanaf 9 september elke dag A12 blokkeren

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels