Aha: dit is hoe Moederdag is ontstaan

Waar hebben we deze traditie eigenlijk aan te danken?

Moederdag is voor veel families een jaarlijkse, traditionele, en belangrijke gebeurtenis. Alle moeders en grootmoeders worden op deze feestdag tot koninginnen gekroond, met vele fotoalbums en geschenkkasten vol herinneringen. Maarre, hoe is de feestdag eigenlijk ontstaan?

Oorsprong Moederdag

Als we willen weten waar deze traditie nou eigenlijk vandaan komt, moeten we een tijdje terug in de tijd. 12 mei 1907 was namelijk de eerste dag dat de feestdag werd gevierd. Moederdag vindt zijn oorsprong in Amerika en is begonnen bij Anna Marie Jarvis. Zij bewonderde haar eigen moeder en andere moeders om wat zij allemaal doen. Toen haar moeder op de eerste zondag van mei overleed, begon ze een General Memorial Day of All Mothers, ofwel een eerbetoon aan alle moeders. Ze ging met verschillende zakenlieden, scholen en politici een samenwerking aan. Het resultaat? De gouverneur van West-Virginia riep in 1910 iedereen op om Moederdag te vieren op de tweede zondag van mei. Vier jaar later besloot de toenmalige president Woodrow Wilson dat die tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag zou zijn. Tadaa: Moederdag was een feit!

Nog steeds in stand

Nu, eeuwen later, is Moederdag nog veelal hetzelfde. Een schattig eerbetoon aan alle moeders waar zo van gehouden wordt. Tegenwoordig kopen veel mensen een presentje voor hun moeder, jong en oud. Zo worden er op (de dagen voor) Moederdag zelfs de meeste bloemen in een jaar verkocht. Mocht jij dus nog niets voor je lieve moedertje hebben gedaan, dan is dit je teken!

Lees ook: Met deze decoratie tip scoor je punten op Moederdag

Bron: Libelle | Beeld: Pexels