“Als mijn vrouw haar ongezonde levensstijl niet aanpast wil ik van haar scheiden” Wat vind jij hiervan?

“Hoeveel verdriet ik Lydia ook aandoe, de gezondheid van mijn kinderen gaat voor alles”

Herman (47) en zijn vrouw Lydia waren allebei redelijk ongezond qua levensstijl, maar sinds Herman een hartaanval heeft gehad is hij vastbesloten om zijn leven helemaal om te gooien. De vette troep gaat er bij hem niet meer in en ook de biertjes laat hij staan. Maar Lydia, die wil niet mee doen…

Studententijd
En dat kan Herman maar moeilijk verkroppen. In tijdschrift Margriet vertelt hij zijn verhaal. Herman en Lydia kennen elkaar sinds hun studententijd, waarin ze vaak naar het café gingen, bier dronken en het niet zo nauw namen met de randvoorwaarden voor een gezonde levensstijl. Toen Lydia en Herman gingen samenwonen werd het stappen wat minder, maar de wijn vloeide nog steeds rijkelijk en ook de frituurhapjes waren niet van de lucht. Toen er kinderen kwamen besloten ze toch wat meer op de gezondheid te letten en voldoende groenten te eten, welke weer ingeruild werden door spareribs toen de kinderen ouder waren.

Hartinfarct
Herman: “Op een ochtend werd ik wakker van de pijn in mijn arm. Ik dacht dat ik verkeerd had gelegen in bed of dat ik spierpijn had. Ademhalen ging ook moeilijk, maar dat negeerde ik. Ik stapte uit bed, ging douchen en daar ben ik compleet in elkaar gezakt. De avond ervoor had ik veel gedronken en een pakje sigaretten gerookt, wat me bijna fataal is geworden.” Herman werd naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat hij een hartaanval had gehad. Hij werd gedotterd en kreeg stents: “Ik dacht aan mijn kinderen, hoe erg het zou zijn als zij hun vader zouden verliezen, maakte mij kwaad, kwaad op mezelf.” Want, zo vindt hij, hij heeft het zelf veroorzaakt door te veel en te slecht te eten en te veel alcohol te drinken. Zijn hartinfarct was een waarschuwing die hij wel serieus móést nemen, zou hij zijn kinderen willen zien opgroeien. Toen hij een beetje hersteld was is Herman dan ook begonnen met sporten. Ook drinkt hij, uitgezonderd van af en toe een biertje, niks meer en maakt hij gezonde salades met wat vis.

Scheiden
Zijn vrouw Lydia bewondert hem, maar wil zelf niet meedoen. Ze is, volgens Herman, alles behalve slank. Hij beweert dat het hem niet om haar figuur, maar om haar gezondheid gaat. Soms maakt hij er een opmerking over, waarna ze ‘Ja’ zegt en ‘een stuk kaas naar binnen schrokt’. Ze koop nog steeds chips, drinkt nog steeds veel alcohol en kookt nog steeds in veel roomboter. Het is een onderwerp van ruzie, want hoe moeten ze het goede voorbeeld geven aan hun kinderen als Lydia niet mee wil werken? Het is voor hem zo’n frustratie, dat hij een scheiding overweegt. Hij wacht echter tot zijn dochter 12 is, dan mogen de kinderen zelf bepalen bij wie ze willen wonen. Herman: “Ik probeer nu al onze band optimaal te houden, want mocht het zover komen, dan ga ik er alles aan doen om mijn kinderen bij mij te houden. Ik wil ze op mijn manier opvoeden. Hoeveel verdriet ik Lydia ook aandoe. Hun gezondheid gaat voor alles.”

Wat vind jij hiervan? Vind je dat Herman gelijk heeft of overdrijft hij heel erg? Laat het ons weten!

Bron: Libelle.be | Beeld: Pixabay