Kritiek: Amalia gaf groot feest voor verjaardag ondanks coronaregels

amalia verjaardag

‘De koning heeft laten weten dat het bij nader inzien niet goed was’

Opnieuw zwaar weer voor de Oranjes. We weten allemaal nog hoeveel kritiek de familie kreeg toen zij vorig jaar naar Griekenland vlogen ondanks de thuisblijfadviezen. Maar nu lijkt het erop dat de Oranjes opnieuw de fout in zijn gegaan. Ondanks het advies om maximaal vier mensen thuis te ontvangen, gaf Amalia schijnbaar een fors partijtje voor haar 18e verjaardag.

Verjaardag

Het zal je niet ontgaan zijn dat onze kroonprinses onlangs 18 jaar is geworden. Met haar toetrede tot de Raad van State en het uitkomen van het boek Amalia bereidt de kroonprinses zich voor op haar rol als toekomstig koningin. Maar waar voor veel jarigen de afgelopen jaren geen feestjes mogelijk waren door de geldende coronamaatregelen en de zorgen over besmettingen, ligt dat voor de jonge Amalia schijnbaar toch anders.

Groot feest

Vandaag bericht De Telegraaf namelijk dat de jonge kroonprinses en haar familie alle adviezen en coronaregels aan hun laars hebben gelapt bij het vieren van haar 18e verjaardag. Waar Mark Rutte en Hugo de Jonge de afgelopen het advies bleven benadrukken om thuis maximaal vier gasten te ontvangen, laat de krant weten dat er bij Amalia’s 18e verjaardag zo’n 100 mensen over de vloer kwamen. De krant schrijft dat zij opheldering hebben gevraagd bij de RVD. “Het gaat om een verjaardagsfeestje zaterdag in het park achter paleis Huis ten Bosch, dat volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ’op het laatste moment’ zou zijn georganiseerd nadat festiviteiten die eerder gepland waren in het paleis waren geannuleerd vanwege corona.”

Verantwoord

De RVD legt uit dat er achter het huis verschillende tenten zijn neergezet ter beschutting tegen het herfstweer. Daarnaast leggen zij uit dat alle gasten gevaccineerd waren en vooraf een test hebben gedaan. Bovendien was ‘het uitgangspunt’ dat er ‘gepaste afstand’ werd gehouden. “De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde manier met de corona-adviezen om te gaan”, schrijft De Telegraaf. 

Door het stof

Dat de beslissing van Amalia om haar verjaardag zo te vieren bij veel mensen niet lekker valt, zal geen verrassing zijn. Navraag door de krant bij demissionair premier Mark Rutte leert dat de koning opnieuw door het stof is gegaan. “De koning heeft de minister-president laten weten dat het bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren in het eigen park.” Amalia zelf wilde niet reageren op het voorval. Het contact tussen koning en premier en het statement dat daaruit naar voren kwam, was “namens het hele gezin”, aldus De Telegraaf.

Lees ook: Coronamaatregelen verlengd: dit is wat je moet weten

Bron: Telegraaf | Beeld: Brunopress