Het is voorbij: Amber Heard verloor de rechtszaak tegen Johnny Depp

‘Ik ben teleurgesteld in wat deze uitspraak betekent voor andere vrouwen’

De afgelopen weken was dit hét onderwerp van gesprek: de dramatische rechtszaak tussen acteurs Johnny Depp en Amber Heard. De twee klaagden elkaar aan en dus werd er in de rechtbank uitgevochten wie er gelijk had. Gisteravond kwam de jury eindelijk met een oordeel: Amber moet vijftien miljoen dollar aan Johnny betalen voor smaad. De acteurs reageerden via Instagram op de uitspraak.

Wat is er nou gebeurd?

Mocht je het gemist hebben: de afgelopen weken zaten Johnny Depp en Amber Heard volop in de rechtbank. De twee trouwden in 2015, maar scheidden weer van elkaar in 2016. In 2018 schreef Amber vervolgens een opiniestuk in The Washington Post waarin zij naar voren kwam als slachtoffer van huiselijk geweld. Ze noemde Johnny hier niet bij naam, maar volgens hem was het duidelijk dat hij bedoeld werd. Het verhaal heeft dan ook behoorlijk wat schade aan zijn carrière aangericht. En zo kwam er dus een rechtszaak: Johnny klaagde Amber aan voor vijftig miljoen dollar wegens laster. Amber reageerde hierop met haar eigen zaak en klaagde haar ex aan voor 100 miljoen dollar.

Uitspraak

Gisteravond kwam de jury tot een uitspraak: Johnny Depp werd in alle drie de klachten richting Amber Heard in het gelijk gesteld. De rechter achtte het voldoende bewezen dat er sprake is geweest van smaad. Op alle punten kreeg hij gelijk, en in totaal moest Amber hem daarom vijftien miljoen dollar betalen.

Toch kwam Johnny Depp er ook niet zonder kleerscheuren uit: de jury vond namelijk dat hij zich via zijn voormalig advocaat schuldig had gemaakt aan laster. Hierom moet hij Amber Heard twee miljoen dollar betalen.

Reactie Johnny

Al snel na de uitspraak reageerde Johnny Depp, die voor het slotstuk van de rechtszaak niet in de zaal aanwezig was, via zijn Instagram. “Zes jaar geleden veranderde mijn leven, het leven van mijn kinderen, het leven van de mensen die jarenlang in mij geloofden en mij voor eeuwig steunden”, begint hij zijn bericht. “Valse, erg serieuze en criminele beschuldigingen werden aan mij gericht via de media, en dit veroorzaakte een eindeloze storm van hatelijke content, hoewel er nooit een aanklacht tegen me is ingediend.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Johnny Depp (@johnnydepp)

“En zes jaar later heeft de jury me mijn leven teruggegeven. Ik ben erg dankbaar”, schrijft de acteur verder. Ook laat hij nog weten dat zijn doel altijd is geweest om ‘de waarheid te onthullen, ongeacht de uitkomst.’ Ten slotte blikt de acteur vooruit: “Het beste moet nog komen, en een nieuw hoofdstuk is eindelijk begonnen.”

Reactie Amber

Ook Amber heeft via haar Instagram een statement naar buiten gebracht. Zij kijkt met minder positieve gevoelens terug op de zaak, en schrijft: “Er zijn geen woorden voor de teleurstelling die ik vandaag voel.” Amber stelt: “Ik ben nog meer teleurgesteld in wat deze uitspraak betekent voor andere vrouwen. Het is een tegenslag. Het zet de klok terug naar een tijd waar een vrouw die zich uitsprak publiekelijk vernederd kon worden. Het doet afbreuk aan het idee dat geweld tegen vrouwen serieus genomen moet worden.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Amber Heard (@amberheard)

Wat beide acteurs in de toekomst staat te wachten? Dat valt nog te bezien. Hoewel de rechtszaak nu is afgelopen, blijft dit verhaal hen beiden nog lang achtervolgen.

Lees ook: Rechtszaak om verliefde tegenspeler Angela Schijf: ‘de situatie was onhoudbaar’

Bron: CNN, Veronica Superguide | Beeld: BrunoPress