André Rieu verbaasd dat hij gewoon moet betalen op terras: ‘Ongelooflijk’

De Limburgse orkestleider moet net als iedereen gewoon zijn kopje koffie afrekenen

Sinds 2005 geeft violist en orkestleider André Rieu (70) jaarlijks een openluchtconcert op het Vrijthof in Maastricht. Eens in de zoveel tijd drinkt hij dan ook een kopje koffie op een terrasje op het Vrijthof. Maar dat hij dan, net als iedereen, gewoon een rekening krijgt? “Ongelooflijk.” 

De rekening

André staat telkens weer te kijken als hij de rekening krijgt voor een kopje koffie. “Die ondernemers verdienen zich te pletter aan mij”, zegt hij in een interview in het Algemeen Dagblad. Niet dat André vaak de tijd heeft om een terrasje te pakken. “Zeker in de zomers krijg ik amper rust”, vertelt hij. “Maar als ik een koffie met een stukje vlaai bestel, krijg ik gewoon een rekening: dat is dan 5 euro 50, meneer Rieu.”

Veel bezoekers

Vooral in de zomer zorgt de Limburgse muzikant dankzij zijn openluchtconcerten voor veel bezoekers aan de horeca op het Vrijthof. Normaal geeft hij hier zo’n twaalf concerten verdeeld over drie weken, waar zeker 150.000 mensen op af komen. “De hotels, restaurants en cafés zijn vol. Winkels draaien driedubbele omzet. Allemaal door muziek”, aldus André. Dit levert Maastricht zo’n 30 miljoen euro op, bleek vorig jaar uit een berekening van de gemeente. “Ik stond er wel van te kijken, zo’n hoog bedrag.”

Coronacrisis

De beroemde orkestleider heeft flink te leiden onder de coronacrisis. In maart werden zijn Amerikaanse concerten afgelast en sindsdien verdient André niets meer. Optimistisch als hij is, ligt de muzikant hier niet wakker van. “We hebben het de afgelopen jaren goed gedaan, dus we kunnen het nog even uitzingen.” Al kan hij ook realistisch zijn: “Maar als we volgend jaar nog niet kunnen spelen, dan vrees ik dat we moeten sluiten.”

Lees ook: De muzieksmaak van koning Willem-Alexander: ‘U2 kan ik niet uitzetten’

Bron: 1Limburg | Beeld: Flickr Christopher Dart, André Rieu onder de licentie CC BY 2.0