André van Duin geopereerd aan darmkanker: ‘Heel erg emotioneel’

De presentator hield zijn ziekte maandenlang geheim om aan zijn herstel te kunnen werken

André van Duin werd vorige week in het geheim geopereerd aan een tumor in zijn darmen. Hij brengt het nieuws naar buiten precies een jaar nadat zijn man Martin Elferink aan kanker overleed. 

Alarmbellen rinkelen

Nu de operatie achter de rug is, vertelt André voor het eerst over zijn darmkanker. “Het begon tegen het einde van de zomer”, laat de komiek weten aan De Telegraaf. “Op het gevaar af dat dit riooljournalistiek wordt: ik stond op van de wc en je kijkt dan wel eens achterom. Daar zag ik een pluimpje bloed en daardoor ging bij mij een alarmbelletje rinkelen.” Ook de huisarts van André maakte zich zorgen en stuurde hem door voor verder onderzoek. Daarop krijgt de presentator heftig nieuws te horen: “In de scan werd een tumor in de dikke darm gezien.”

Terug in het ziekenhuis

Andrés grote liefde Martin Elferink overleed een jaar geleden aan kanker. Samen hadden ze heel wat bezoekjes aan het ziekenhuis gebracht en er kwamen dan ook veel herinneringen boven. “Ik kwam weer terug in het ALV (Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis, red.), waar ik met Martin zoveel voetstappen heb liggen. Ik kende er de weg nog, om het zomaar te zeggen. Nu was ik het zelf die daar de medische molen in ging.”

Chemokuren en operaties

“Anders dan met hem toen, zag het er wel meteen goed uit”, vervolgt André. “De tumor op zich bleek goed operabel te zijn, maar hij moest eerst wel kleiner worden voordat ze hem durfden weg te halen. Daarom kreeg ik vier chemokuren waar ik wonderwel doorheen gesjeesd ben. Weinig bijwerkingen, weinig ellende. Een beetje tintelende vingers, maar daar bleef het gelukkig bij.”

Emotionele tijd

Ook blijken de chemokuren effectief: in december is de tumor al flink geslonken. “Eigenlijk hadden ze toen al kunnen opereren, maar dan had ik met de feestdagen in het ziekenhuis gelegen en dat wilde ook niemand. Maar toch was het allemaal heel erg emotioneel. Je gaat je huis uit, op weg naar het ziekenhuis, en dat doe je in de hoop dat het allemaal weer goed komt en dat je het huis weer terug zal zien. Dat komt natuurlijk helemaal na de ervaringen met Martin.”

Heel Holland Bakt

De opnames van Heel Holland Bakt liepen de afgelopen maanden gewoon door. Ondanks zijn ziekte lukte het André om vrolijk als altijd in de tent te staan en de show te presenteren. De rest van het team hielp hem daarbij. “De medewerking was optimaal. De paar mensen die het moesten regelen wisten wel waarom er wel eens een dag gewisseld werd – ja, Jannie ook – maar de meesten niet. Die dachten hooguit: weer alles omgooien? En als je de programma’s nu kijkt… als je het niet weet, dan zie je het ook niet, toch?” André hield zijn ziekte zo’n vijf maanden stil voor de buitenwereld, zodat hij aan zijn herstel kon werken.

Wij wensen André veel sterkte met zijn verdere herstel!

Lees ook: André van Duin deelt zijn verdriet op Facebook: ‘Stomme kanker

Bron: RTL Boulevard | Beeld: videostill