Anouk (22) werd met nieuwjaar gedood door een drankrijder: “Waarom kunnen mensen dat drankje niet laten staan?”

‘Wanneer gaan mensen dat veranderen?’

Anouk (22) fietste tijdens nieuwjaarsnacht naar een feestje toe, toen ze werd aangereden door een dronken automobilist. Anouk overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Voor haar moeder Marjon Schuurmans zijn de feestdagen niet meer gezellig.

Nog steeds stappen veel mensen met alcohol op achter het stuur.

Dertig procent
Uit cijfers van de politie en het Verbond van Verzekeraars blijkt dat op 31 december en 1 januari gemiddeld 30 verkeersslachtoffers vallen door alcohol. Dit ligt dertig procent hoger dan op een normale weekenddag. De moeder van Anouk kan er met haar hoofd niet bij dat men nog steeds drinkt terwijl ze nog in de auto moeten stappen: “Het is gewoon heel dom en onverantwoord. Waarom kunnen mensen dat wijntje of pilsje niet gewoon laten staan als ze nog moeten rijden? Wanneer gaan mensen dat veranderen?”

Dronken automobilist
Marjons dochter werd vorig jaar op een kruispunt aangereden door een auto die door rood reed. De automobilist reed door en liet Anouk achter op het kruispunt, zwaargewond en dringend hulpbehoevend. De man bekende drie dagen later dat hij haar had aangereden; hij had veel te veel gedronken en had eerder die dag ook cocaïne gebruikt. Hij is veroordeeld tot drie jaar cel en tbs, maar ging in beroep. Het hoger beroep dient in de loop van 2018.

Niet voor niets
Voor Marjon zullen de feestdagen nooit meer hetzelfde zijn: “Ze was ons enige kind en bracht de vrolijkheid in huis. Dit jaar zou ze afstuderen. De decembermaand is een hele lastige tijd: ik durf niet ver vooruit te denken, want dan schieten de tranen in mijn ogen. Met de feestdagen hoort het gezellig te zijn, maar dat is het niet, voor ons tenminste niet meer.” Ze hoopt dat ze met haar verhaal automobilisten aan het denken zet: “Al zijn het maar een paar mensen die het lezen en hun gedrag veranderen. Misschien hebben we dan iets bereikt en is de dood van onze dochter niet voor niets geweest.”

Wees verantwoordelijk en stap niet met alcohol op achter het stuur.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels