Beroemde anti-rookcursus blijkt groot bedrog: ‘Slagingspercentage is verzonnen’

anti-rookcursus

Ook verzon de anti-rookcursus wetenschappelijk onderzoek

Stichting ‘Ik Stop Ermee’ probeert jaarlijks zo’n twintigduizend rokers van hun verslaving af te helpen. Door middel van de vier uur durende cursus slaagt volgens de stichting maar liefst 81,8% erin voorgoed te stoppen. Maar dit slagingspercentage blijkt verzonnen. 

De claim over het slagingspercentage is afkomstig uit niet bestaand wetenschappelijk onderzoek.

Slagingspercentage

Jaarlijks zoeken vele rokers hun toevlucht in cursussen die hen voorgoed van het roken af moeten helpen, zo ook de vier uur durende zaalcursus van stichting Ik Stop Ermee. Het hoge slagingspercentage dat vermeld staat op de website doet de rokers geloven dat ook zij een kans maken voorgoed te kunnen stoppen: als 81% van de cursisten het kan, dan kan ik het toch zeker ook wel? Helaas blijkt dit slagingspercentage gebaseerd op een uit de mouw geschud wetenschappelijk onderzoek, zogenaamd uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen.

Verklaring

Een woordvoerder van de RuG heeft laten weten nooit verbonden te zijn geweest aan de stichting en dat ook andere personen of organisaties die in het rapport worden aangehaald van niets weten: “De RuG is op geen enkele manier betrokken geweest bij de uitvoering of rapportage van het onderzoek,” klinkt in de verklaring. Vanwege het feit dat met dit onderzoek de goede naam van de universiteit wordt geschonden, overweegt de RuG dan ook juridische stappen.

Onderzoek

Inmiddels is het hoge slagingspercentage van de site verdwenen. Ook al lijken alle leugens inmiddels uit te komen, de oprichter van de stichting houdt voet bij stuk en beweert dat hij toch echt heeft gezien dat studenten onderzoek deden. Wel geeft hij toe dat de namen onder het onderzoek niet kloppen. Het Leids Universitair Medisch Centrum doet sinds 2015 onderzoek naar de effectiviteit van de cursus en meldt dat, ondanks het feit dat het slagingspercentage een stuk lager ligt dan zoals eerder genoemd, deze wel verrassend positief is.

 

Lees ook: Wil je stoppen met roken? Dit trucje maakt het veel makkelijker!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: LINDAnieuws | Beeld: Pixabay