Meer files en ongelukken: ANWB waarschuwt voor horrormaand op de weg

Files

Houd in november rekening met grote drukte op de weg

Ben je van plan in november regelmatig de auto te pakken, dan kun je je borst alvast natmaken. Het wordt namelijk een ‘horrormaand’ op de weg, zo waarschuwen de ANWB en Rijkswaterstaat. Automobilisten zullen vroeger, vaker en langer in de file staan en moeten rekening houden met meer ongelukken.

De verkeersdrukte barst vandaag al los.

500 kilometer

Vanaf vandaag wordt het al drukker op de wegen. Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeerscentrale voorspelt deze maandag al 500 kilometer file, zowel in de ochtend- als avondspits. De drukte houdt naar verwachting tot begin december aan. De grootste verkeershinder zal plaatsvinden in november, omdat weinig mensen dan vrij nemen van het werk. Maar dit najaar zullen er nog meer files zijn dan vorig jaar, zo voorspelt Rijkswaterstaat. Hoeveel drukker het precies wordt, hangt vooral af van de weersomstandigheden. Dit jaar was de filezwaarte (lengte keer duur file) al 13 procent hoger dan in 2018, berekende de ANWB.

Vroege files

De verkeersdrukte begint de komende maand vroeg: de eerste files dienen zich al tussen 06.00 een 06.15 uur ’s ochtends aan. Op de A2 (Den Bosch-Utrecht), de A4 (den Haag-Amsterdam) en de A7 (Hoorn-Zaandam) komen automobilisten rond dit tijdstip al vast te zitten. Op de A12 bij Utrecht is het voor bestuurders nog even doorbijten. De renovatie van de Galecoppenbrug veroorzaakt al weken file-ellende. Uiterlijk 8 november zijn de werkzaamheden daar afgerond.

Ongevallen

Niet alleen het aantal files, maar ook het aantal ongevallen zal in november toenemen. Regen, beslagen ruiten, reflectie van autoverlichting en mist leiden in combinatie met de vroege duisternis en de drukte tot een twee keer hoger risico op een ongeluk. November steekt wat ongevallen betreft dan ook met kop en schouders boven de andere maanden uit. Er zijn doorgaans 324 ongelukken per dag, zo’n tien procent meer dan in oktober en december.

Horrormaand

Rijkswaterstaat zet z’n beste beentje voor om het verkeer tijdens de horrormaand zo veel mogelijk gaande te houden. Op strategische plekken staan bergers klaar om in geval van een ongeval meteen uit te rukken. In de spits doen 75 weginspecteurs hun ronde op de weg. Ze mogen een blauw zwaailicht gebruiken om zo snel mogelijk ter plaatse te kunnen zijn.

Lees ook: Haal de handschoenen maar tevoorschijn: het wordt deze week koud

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Videostill